main logo
925

Raioanele, restanțiere la capitolul transparență

Autoritățile publice ale raioanelor din R. Moldova nu obișnuiesc să organizeze consultări publice pe marginea proiectelor de decizii. Totodată, arhivarea achizițiilor nu este o prioritate pentru majoritatea consiliilor.

Raioanele, restanțiere la capitolul transparențăRaioanele, restanțiere la capitolul transparență.

Astfel, doar consiliile raionale din Ialoveni, Soroca și Ungheni au publicat pe web rezultatele achizițiilor publice pentru anul precedent.

Sunt câteva dintre concluziile unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, și semnat de expertul Viorel Pârvan. Totodată, autoritățile raionale nu aduc la cunoștință rezultatele concursurilor de vânzare a bunurilor, și doar jumătate dintre ele au publicat bugetele raionale pentru anul curent. Totuși, cele mai bune exemple la aceste capitole sunt Soroca, Strășeni, Râșcani, Fălești și Leova.

De asemenea, doar Consiliul raional Fălești a publicat pe pagina sa oficială informații complete despre serviciile sociale prestate în teritoriu. Autorul analizei mai remarcă faptul că majoritatea autorităților nu au adus la cunoștința publicului declarațiile cu privire la veniturile şi proprietățile președintelui de raion. În același timp, doar șapte Consilii raionale publică informațiile privind proiectele gestionate de administrația raionului.

Studiul a concluzionat că cele mai transparente raioane sunt Soroca (cu 55 de puncte din 100), Fălești (54 de puncte) și Strășeni (52 de puncte). Potrivit indicelui, Consiliile raionale din Strășeni, Sângerei și Soroca sunt cele mai transparente în ce privește accesul la informație.

De asemenea, doar Consiliile raionale din Fălești, Edineț, Strășeni și Ștefan Vodă au plasat pe web Raportul de transparență pentru anul trecut. Totodată, Consiliile raionale Sângerei și Hâncești sunt clasate pe prima poziție la capitolul transparența investițiilor și întreprinderilor municipale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării