main logo
14003

R. Moldova, obligată de CEDO să-i plătească lui Stoianoglo despăgubiri

R. Moldova va trebui să-i achite fostului procuror general Alexandr Stoianoglo un prejudiciu moral.

R. Moldova, obligată de CEDO să-i plătească lui Stoianoglo despăgubiriFoto: știri.md

Potrivit deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), statul trebuie să-i achite ex-procurorului general o sumă de 3.600 de euro, transmite Știri.md.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat decizia marți, 24 octombrie.

În hotărârea Curții s-a decis, în unanimitate, violarea Articolului 6 § 1 din Convenție, dreptul de acces la o instanță.

Cauza vizează pretinsa imposibilitate a procurorului general de a contesta suspendarea sa, care a fost determinată de procedurile penale inițiate împotriva lui.

Curtea a notat că suspendarea acestuia putea fi în principiu justificată de către statutul reclamantului de procuror general, care avea competențe extinse pentru a supraveghea investigațiile penale, și că aplicarea unei astfel de măsuri față de procurorul general nu putea, în sine, să determine o problemă din perspectiva Convenției.

Totuși, Curtea a atenționat asupra faptului că garanțiile procedurale se impuneau a fi implementate pentru a asigura că mecanismul de suspendare nu este folosit în mod arbitrar. În această privință, Curtea, de asemenea, a notat creșterea importanței atribuite echității procedurii în cazurile privind demiterea procurorilor, inclusiv intervenția unei autorități independente în deciziile ce afectează numirea și demiterea procurorilor.

Curtea a constatat că reclamantului nu i-a fost acordată nicio formă de protecție judiciară în legătură cu suspendarea lui, ceea l-a privat de posibilitatea de a realiza obligațiile sau l-a privat de salariu pentru mai mult de doi ani.

Totodată, Stoianoglo urmează să iasă astăzi într-o conferință de presă în cadrul căreia va oferi mai multe detalii în acest sens.

Știri.md amintește că, la 26 septembrie curent, Maia Sandu a semnat decretul prezidențial privind eliberarea din funcția de procuror general a lui Alexandru Stoianoglo.

Anterior, ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat că Stoianoglo s-ar putea întoarce la Procuratură.

La rândul său, Maia Sandu a declarat în cadrul unui interviu că Stoianoglo va rămâne „suspendat din funcție până la decizia instanței de judecată”.

Reamintim că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițerii SIS, la data de 5 octombrie 2021, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Atunci Stoianoglo a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, procurorul general suspendat din funcție a mărturisit ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

O lună mai târziu, pe 9 decembrie 2021, șeful suspendat din funcție al PG a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar, pe un termen de 30 de zile. Tot atunci, instanța i-a interzis să participe la evenimente publice, inclusiv emisiuni televizate sau interviuri.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și a prezentat un proiect de lege după mai multe solicitări către procurorul general de a demisiona, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

Comisia de la Veneția a criticat mai multe puncte ale modificărilor operate de PAS, întrebând, inclusiv, care e diferența între evaluarea propusă, în lipsa unui mecanism clar, și pedeapsa disciplinară, deja prevăzută de lege.

Totodată, Stoianoglo a declarat că este pregătit de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.

Alexandr Stoianoglo a fost desemnat procuror general ca urmare a unui concurs, finalizat cu scandal, organizat de Guvernul condus de Maia Sandu, în toamna lui 2019.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării