main logo
1631

Pulbere, despre cum ar putea fi trași la răspundere foștii judecători CC

Fostul președinte al Curții Constituționale (CC), Dumitru Pulbere, a explicat în cadrul unei emisiuni televizate cum ar putea fi, potrivit legislației, trași la răspundere judecătorii constituționali, care și-au dat astăzi demisia.

Pulbere, despre cum ar putea fi trași la răspundere foștii judecători CC

Totuși, Pulbere consideră că în situația actuală singura cale de pedepsire a foștilor judecători este crearea unei comisii speciale în Parlament, transmite Știri.md cu referire la Agora.md

Întrebat dacă foștii judecători ai Curții Constituționale trebuie pedepsiți, acesta a evitat să răspundă direct. Însă, a ținut să explice cum ar putea fi trași la răspundere, potrivit legislației. 

„Acești judecători au încălcat grosolan legea și pentru asta trebuie trași la răspundere. Nu au mai fost așa cazuri,  Comisia de la Veneția să se expună atât de expres și  față de acest organ de stat”, a declarat dumitru Pulbere.

„Ceea ce ține de răspunderea judecătorilor care și-au dat demisia este o situație mai specifică. Pentru a fi trași la răspundere judecători constituționali trebuie să existe o decizie a CC. Judecătorii constituționali trebuie să decidă acest lucru. Cel puțin asta este prevăzut în  Codul jurisdicției constituționale și în legea cu privire la CC”, a specificat Pulbere.

În contextul în care toți judecătorii constituționali și-au dat demisia, Pulbere are o altă ipoteză.

„În cazul nostru, eu consider că se va crea o comisie specială în Parlament, care va studia această problemă de la început, pentru că totul s-a început acum pe 7-9 iunie, ci acum câțiva ani. Trebuie să studieze totul de când s-a schimbat jurisdicția Curții”, a conchis fostul președinte al CC.

AGORA amintește că magistrații Curții Constituționale și-au anunțat demisia, in corpore, astăzi, 26 iunie. Anunțul a fost dat pe site-ul Curții Constituționale, la câteva zile de la decizia de a demisiona a președintelui CC, Mihai Poalelungi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării