Programul Europa este aproape: Peste 570 de primării din R. Moldova au depus cereri
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a anunțat astăzi, 19 mai, rezultatele etapei de depunere a dosarelor în cadrul Programului Guvernului de modernizare a drumurilor locale „Europa este aproape”.

La apelul lansat au răspuns 579 de primării din întreaga țară, proiectele depuse vizând intervenții pentru construcția sau reabilitarea: drumurilor locale de interes raional/municipal - 41,06 km; drumurilor comunale și străzilor în limita hotarelor administrative ale localităților - 516,42 km; căilor/platformelor pietonale de acces către instituțiile publice - 109,71 km, transmite Știri.md.
De menționat că, valoarea totală a proiectelor depuse este de 2,6 miliarde de lei, iar peste 1,48 milioane de cetățeni ar urma să beneficieze direct de pe urma acestor investiții.
Distribuția proiectelor pe regiuni de dezvoltare include:
- 239 - regiunea Centru;
- 178 - regiunea Nord;
- 128 - regiunea Sud;
- 16 - municipiul Chișinău;
- 18 - UTA Găgăuzia.
„După etapa de depunere a dosarelor urmează etapa de evaluare administrativă a acestora, care este realizată, la moment, de către Oficiul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL) conform procedurilor stabilite de regulamentul Programului. La fel, proiectele vor fi evaluate din punct de vedere tehnic și financiar după mai multe criterii, printre care oportunitatea și importanța proiectului, conformitatea acestuia cu strategiile naționale, sectoriale și regionale și locale de dezvoltare, impactul asupra beneficiarilor etc.
Pe perioada de evaluare tehnică și financiară, alături de specialiștii de la ONDRL vor fi antrenați pentru vizite în teren și specialiști de profil din cadrul Administrației de Stat a Drumurilor. Finalizarea acestor două etape este preconizată pentru sfârșitul lunii iunie curent”, a menționat ministrul Infrastructurii.
De asemenea, o condiție obligatorie pentru implementarea proiectelor de construcție și modernizare a drumurilor locale în cadrul Programului „Europa este aproape” este ca APL-urile să dispună de un Plan urbanistic general care să cuprindă direcțiile, prioritățile și reglementările de dezvoltare ale localității.
În acest sens, concomitent, prin programul „Satul European” sunt finanțate proiecte de elaborare a Planurilor urbanistice generale, și anume:
- 36 proiecte sunt implementate prin „Satul European-1”;
- 127 proiecte se implementează prin „Satul European-2”;
- 76 proiecte sunt la avizare la MIDR pentru aprobarea finanțării;
- 185 cereri de finanțare solicitate.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regional precizează că, Programul „Europa este aproape” este finanțat de Guvern prin pachetul financiar „Buget+”, având o valoare de 500 milioane de lei.
Plafonul maxim pentru fiecare proiect este de 10 milioane de lei. Finanțarea este disponibilă pentru:
- Localități mici (până la 1.500 locuitori) - până la două milioane lei;
- Localitățile cu până la 1.500 de locuitori aflate în proces de amalgamare voluntară - până la cinci milioane lei;
- Localități mari (peste 1.500 locuitori) - până la nouă milioane lei (cu o contribuție de 10% a APL).