main logo
15537

Ploi torențiale și inundații în România și R. Moldova: Explicația unui expert

Ploile torențiale care s-au abătut asupra Republicii Moldova și mai multor județe din România reprezintă un episod meteorologic ce se suprapune pe limita dintre vară și toamnă, combinând caracteristicele ambelor anotimpuri, explică conf. dr. Lucian Sfîcă de la Facultatea Geografie și Geologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Ploi torențiale în România și R. Moldova: Explicația unui expertFoto: moldpres/Galați

„Pe de o parte, dinamica atmosferică este mai degrabă una de semestru rece, cu ciclon mediteranean clasic, cu evoluție retrogradă la nivelul Moldovei, iar pe de altă parte energia acestui ciclon este una mai degrabă estivală, ceea ce va conduce la un caracter convectiv pronunțat al precipitațiilor și la linii de convergență puternic dezvoltate care în combinație cu vorticitatea ridicată pot duce la efect de tren convectiv în distribuția precipitațiilor (aliniamente în lungul cărora benzile de precipitații se deplasează longitudinal ceea ce determină acumularea unor cantități mari de apă)”, susține Lucian Sfîcă, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.

Conform sursei citate, din acest tumult meteorologic putem înțelege că regiunea Moldovei este într-o situație extrem de favorabilă producerii unor precipitații foarte bogate cantitativ (cu riscuri asociate), dar este cvasiimposibil să spunem unde anume se va întâmpla acest lucru. Majoritatea modelelor de prognoză estimează valea Prutului ca ax central al acestui episod de precipitații, așa cum se poate vedea din hărțile anexate. Doar imaginile radar și prognozele nowcasting vor indica însă în mod precis unde vom înregistra maxime locale de precipitații.

În Republica Moldova, precipitațiile abundente au inundat străzi și gospodării ale oamenilor. Salvatorii au desfășurat peste 300 de misiuni, reușind să deblocheze 30 de oameni aflați în mașinile lor.

În România, județul Galați continuă să se afle în situație critică, acesta fiind lovit de cele mai violente inundații din ultimii 14 ani. Patru persoane și-au pierdut viața, apa a înghițit mașini și animale, iar salvatorii au avut misiuni dificile. Mii de locuințe au fost inundate, sute de oameni evacuați, în timp ce peste 24.000 de case nu au curent electric.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării