main logo
4465

Planul B: Cum se scoate corect şi fără durere o căpuşă din piele

Proiectul Planul B continuă să lanseze video-uri cu privire la regulile de conduită în diferite situații de urgență. De data aceasta va fi vorba despre acordarea primului ajutor în caz de atacuri alergice și mușcături de căpușe.

Planul B: Cum se scoate corect şi fără durere o căpuşă din piele

Pentru mulți oameni, primăvara este anotimpul când se intensifică diferite tipuri de alergii. De asemenea, în acest sezon, pădurile și parcurile naționale sunt pline de căpușe, care de la an la an se înmulțesc tot mai mult. 

Medicul alergolog-pediatru Olesea Nicu a răspuns la întrebările reprezentanților proiectului Planul B, a enumerat simptomele alergiilor de primăvară, a explicat ce trebuie de făcut în cazul apariției acestora și cum se înlătură corect căpușele din piele.

„Procesul de oferire a primului ajutor persoanelor cu reacții alergice ușoare, în primul rând, trebuie să înceapă cu eliminarea alergenului cauzal: dezbrăcați victima de haine, îndrumați-o să facă un duș și apoi să bea un antihistaminic, dacă aveți. 

În cazul în care apar semne de sufocare, umflare a buzelor și a limbii sau amețeli, atunci trebuie să culcați victima pe o suprafață dreaptă cu picioarele ridicate, pentru a spori fluxul de sânge către sistemul nervos central și creier”, a spus Olesea Nicu.

Medicul alergolog-pediatru Olesea Nicu și-a împărtășit cunoștințele despre acordarea primului ajutor în caz de mușcături de căpușe:

„Atunci când acordați primul ajutor în cazul unei mușcături de căpușe, apucați insecta cât mai aproape de cap, dar nu o trageți spre voi, ci rotiți-o în sensul invers acelor de ceasornic până când aceasta va fi extrasă. De asemenea, puteți extrage căpușa și cu ajutorul unui fir de ață. Faceți un nod, răsuciți-l în jurul capului căpușei și extrageți insecta, la fel, prin mișcări circulare. După îndepărtarea căpușei, asigurați-vă că ați dezinfectat rana cu antiseptice. Puteți folosi peroxid de hidrogen, alcool etilic, iod sau verde de briliant”.

Reamintim, proiectul special „Plan B" a fost lansat în cadrul programului de informare a populației cu privire la regulile de conduită în situații extreme. Echipa Planul B îi mulțumește medicului Olesea Nicu pentru sfaturile utile și participarea la proiect.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării