main logo
404

Pestă porcină: Porcii din satul Crocmaz au început să fie tăiaţi

A început sacrificarea porcilor din satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, acolo unde sunt înregistrate patru focare de pestă.

Pestă porcină: Porcii din satul Crocmaz au început să fie tăiaţiPestă porcină: Porcii din satul Crocmaz au început să fie tăiaţi

Peste 150 de animale de la două ferme vor fi tăiate, iar pe parcursul acestei săptămâni urmează să fie omorâţi alţi 150 de porci din gospodăriile sătenilor, transmite Știri.md cu referire la Publika.md

Proprietarul unei ferme din sat, Ion Olifir, spune că s-a conformat deciziei Guvernului şi a acceptat ca cei 96 de porci să fie sacrificaţi. Bărbatul susţine că a primit asigurări că pierderile de peste 100 de mii de lei vor fi compensate din bugetul de stat. 

"Satul pierde, oamenii pierd un an de zile, după asta oamenii nu o să aibă nici posibilitatea să crească. Pericolul este foarte mare nu pentru satul nostru, dar în întregime. De asta noi suntem de acord cu hotărârea Guvernului", a menţionat Ion Olifir, fermier.

Potrivit ANSA, toţi porcii vor fi îngropaţi la marginea satului într-o groapă adâncă de cinci metri. Zona va fi încercuită şi monitorizată de inspectorii ecologici. 

"Este o groapă amenajată conform cerinţelor sanitar-veterinare, cu o adâncime care permite ca stratul de pămţnt care va fi deasupra porcilor să nu fie mai puţin de un metru şi 50 pentru a nu permite răspândirea acestei boli. Este tratată cu dezinfectanţi. Şi va fi marcată pentru sacrificarea şi înhumarea acestor porci", a declarat Vitalie Carauş, reprezentant ANSA.

Localnicii vor fi despăgubiţi în funcţie de greutatea pe care o au animalele. Estimativ, preţul unui kilogram ajunge la 28 de lei. Înainte de a fi ucise, animalele sunt cântărite. O comisie formată din consilieri locali şi medici veterinari vor merge le cei circa 70 de proprietari din sat şi vor întocmi acte în acest sens. În baza acestor documente, în maximum trei zile, Primăria le va transfera banii. 

"Ceea ce se face, cei măcar 28 de lei clar că este un minim, dar nu îi aruncă, munca, sudoarea în zadar. Este binevenită măsura care se face", a precizat Alexandru Juc, reprezentantul serviciului Cadastral al primăriei Corcmaz.

Potrivit autorităţilor locale, şi în satul Palanca din acelaşi raion vor fi sacrificaţi circa 130 de porci. Acolo au fost înregistrare trei cazuri de pestă porcină. Guvernul a dispus ca în localităţile în care s-au înregistrat cel puţin trei focare să fie tăiaţi toţi porcii. Conform ANSA, de la începutul anului au fost conformate 25 cazuri de pestă porcină africană, în 14 localităţi. 16 focare sunt încă active.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării