main logo
697

Pânzaru: Situația socio-politică îi face pe oameni să lase totul baltă în Moldova

Marina Pânzaru are 35 de ani și este jurnalistă de profesie. Este plecată din Republica Moldova în Portugalia de un an.

Pânzaru: Situația îi face pe oameni să lase totul baltă în Moldova

La cei 27 de ani de Independență, Agenția de Presă IPN și-a propus să prezinte gânduri ale celor care au ales să plece din țară, temporar sau definitiv, în căutarea unui viitor mai bun.

Mariana spune că, până nu demult, nu planifica să plece din țară. Dar, situația actuală din Moldova a făcut-o să se răzgândească și să-și încerce puterile în altă țară. Pentru început a plecat soțul, iar anul trecut, ea și fiul lor au părăsit Moldova. Marina Pânzaru spune că lumea din afară nu prea cunoaște mare lucru despre Moldova. „Deseori suntem confundați cu ruși sau ucraineni”, menționează tânăra.

„Le spun străinilor că cetățenii noștri sunt ospitalieri și că avem locuri frumoase de vizitat. Dar, în același timp, le explic sincer că, din păcate, corupția, sărăcia, prețurile ridicate, în general situația socio-politică, îi face pe oameni să lase totul baltă în Moldova și să-și caute o altă casă, unde să se simtă protejați, respectați, să simtă că trăiesc, dar nu supraviețuiesc”.

În opinia sa, fiecare popor are ce învăța unul de la celălalt. Din ceea ce a remarcat ea în Portugalia, chiar fiind acolo de puțin timp, este că oamenii întotdeauna își cer drepturile. Nu le este frică să vorbească dacă sunt nemulțumiți. Oamenii sunt respectuoși, te ajută mereu și sunt binevoitori. În același timp, cetățenii moldoveni au o reputație bună, cel puțin în orașul Portimao, unde este stabilită. „Localnicii spun că suntem destul de harnici, responsabili și muncim bine și repede. Cred că portughezii ar putea prelua de la moldoveni un pic mai mult din rapiditatea în muncă”, spune Marina Pânzaru.

Cât despre o eventuală revenire acasă și în ce condiții ar putea să se întâmple acest lucru, tânăra răspunde: „Niciodată nu spune niciodată”. Marina Pânzaru susține că Republica Moldova va fi mereu casa ei. Aici sunt părinții, bunicii, prietenii, colegii. „Aici m-am născut, am crescut, m-am format profesional, am cunoscut lume frumoasă, m-am căsătorit și am adus pe lume un copil. Cum după toate astea să nu iubești această țară? Cu bune și cu rele, va fi mereu în inima mea. Doar că sunt de părere că nu foarte curând Moldova se va pune pe picioare și va putea oferi cetățenilor săi ceea ce ei merită, și ceea ce e normal să fie într-un stat. Respectiv, nu am acum un răspuns când și dacă aș reveni”, a spus tânăra, cu dor pentru toți oamenii dragi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării