main logo
374

OSCE: Peste 50% din moldovence spun că violența în familie e o problemă

Peste jumătate dint femeile din Republica Moldova consideră că violența în familie este o problemă privată, care trebuie rezolvată în familie.

OSCE: 50% din moldovence spun că violența în familie e o problemăPoza simbol

De asemenea, jumătate din moldovence consideră că soția trebuie să se supună soțului, chiar dacă nu este de acord, transmite Știri.md cu referire la IPN

Datele sunt cuprinse într-un studiu privind bunăstarea și siguranța femeilor, realizat de misiunea OSCE în Republica Moldova și prezentat pe 4 iulie.

Prezentă la eveniment, Viorica Dumbrăveanu, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a declarat că aspectele care reies din studiu vor duce la consolidarea și conjugarea eforturilor pentru ca instituțiile statului să reacționeze prompt la fenomenul violenței în familie. „În studiu este reflectată o creștere a incidenței violenței în familie, dar asta nu este doar problema victimei, ci a întregii societăți”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Claus Neukirch, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, a precizat că acest studiu face parte dintr-o cercetare mai amplă, care a inclus un total de șapte țări din Europa de Sud-Est. „Acest studiu oferă o privire unică și realistă despre prevalența și consecințele violenței împotriva femeilor”, a declarat șeful Misiunii OSCE. Claus Neukirch a precizat că studiul se mai referă și la motivele pentru care femeile nu dezvăluie organelor de drept momentele când sunt supuse la diferite forme de violență.

Datele colectate arată că 71% dintre femeile supuse la violență din partea partenerilor intimi au suportat violență psihologică, 33% au fost victime ale violenței fizice, iar 9% au suportat violențe sexuale în ultimele 12 luni anterioare studiului. De asemenea, una din șase femei a fost supusă violenței fizice și/sau sexuale din partea non-partenerului.

Studiul mai arată că 55% dintre femeile chestionate consideră că violența în familie este o problemă privată, care trebuie rezolvată în familie. 50% dintre femeile chestionate consideră că o soție bună se supune soțului, chiar dacă nu este de acord.

Studiul cantitativ efectuat de Misiunea OSCE are la bază eșantion reprezentativ de femei cu vârsta cuprinsă între 18 și 74 de ani care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova. În total, au fost realizate 1802 interviuri directe, în perioada aprilie-august 2018.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării