main logo
530

O staţie de tratare a levigatului va fi instalată la gunoiştea de la Ţânţăreni

O staţie de tratare a levigatului va fi instalată la gunoiştea de la Ţânţăreni din Anenii Noi. Instalaţia va asigura filtrarea lichidului fermentat de la gunoişte, iar indicii de poluare a mediului se vor reduce.

O staţie de tratare a levigatului va fi instalată la ŢânţăreniFoto: chisinau.md

Anunţul a fost făcut de Primăria Municipiului Chişinău, transmite Știri.md cu referire la Tvrmoldova.md.

Potrivit lui Eugen Axentiev, şef al Î.M. „Autosalubritate”, administraţia publică locală Chişinău a cumpărat în luna mai, echipamentul de tratare a levigatului pentru poligonul de deşeuri, în valoare de 11,3 milioane de lei. Următorii paşi pentru punerea în funcţiune a utilajului sunt construcţia căilor de acces către poligon, precum şi montarea reţelelor de alimentare cu energie electrică.

Instalaţia va asigura filtrarea lichidului fermentat de la gunoişte. Astfel, vor fi reduşi indicii de poluare a mediului: se vor obţine deşeuri solide şi apă tehnică, se precizează într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Chişinău.

Administraţia publică locală Chişinău a făcut investiţii în sumă de 60 milioane de lei în localitatea Ţânţăreni, pe parcursul ultimilor doi ani. Banii au fost utilizaţi pentru lucrări de infrastructură, amenajare, iluminare stradală, asfaltarea drumurilor, drept compensaţie pentru transportarea şi stocarea deşeurilor menajere din capitală la gunoiştea din Ţânţăreni.

Levigatul este generat de acumularea în gunoi a apei învechite. El este format din diferiţi compuşi organici şi anorganici care pot fi dizolvaţi sau suspendaţi. Dacă nu este captat şi tratat în mod corespunzător, levigatul reprezintă un poluant destul de periculos pentru mediul geologic pe care este amplasat depozitul, pentru pământul local şi pentru apa de suprafaţă, potrivit revistaconstructiilor.eu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării