O candidată la funcția de judecător la CSJ a refuzat să vină la audieri
Ludmila Ouș, candidată la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție, a refuzat să participe la audieri.
Despre aceasta a anunțat Comisia Vetting. Audierea urma să aibă loc astăzi, 13 martie, la ora 12:00, însă aceasta a anunțat membrii Comisiei că nu se va prezenta, transmite Știri.md.
Cu toate acestea, în cazul în care subiectul refuză să participe la audiere, Comisia își va finaliza evaluarea pe baza informațiilor pe care le-a colectat, chiar și fără a desfășura audierea.
Cine este Ludmila Ouș
Ludmila Ouș este una dintre persoanele vizate în „dosarul magistratelor”, trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019. Toate cele zece persoane au fost reținute în octombrie 2018, într-un dosar de corupție.
Procurorii le învinuiau pe judecătoarele de la Curtea de Apel Chișinău și de la Judecătoria Centru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari, pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare. Potrivit rechizitoriului, avocatul și procurorul aveau drept sarcină, în această afacere, să intermedieze transmiterea banilor pentru magistrați. Urmărirea penală în această cauză, potrivit Procuraturii, a fost dispusă de către procurorul general în baza elementelor infracţiunii de trafic de influență. La aceeași cauză au fost conexate cauzele penale privind elementele infracțiunii de corupere pasivă, corupere activă, amestecul în înfăptuirea justiției și pronunțarea cu bună-știință a unei hotărâri ilegale.
La 17 martie curent, toate cele cinci judecătoare învinuite în așa-numitul „dosar al magistratelor”, Svetlana Tizu, Victoria Hadîrca, Ludmila Ouș, Galina Moscalciuc și Liubovi Brînza, au primit sentințe de achitare.
Magistratele Svetlana Tizu, Liubovi Brînza, Ludmila Ouș și Galina Moscalciuc au fost achitate de sub învinuirea de corupere pasivă, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii. De asemenea, judecătoarele au primit sentințe de achitare pe capătul de acuzare de pronunțare a unei decizii ilegale, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii. Judecătoarea Victoria Hadîrca a fost achitată de sub învinuirea de trafic de influență, din motiv că nu s-a constatat existența faptei infracțiunii.