main logo
2020

Nuferi comestibili. Un bărbat din raionul Ialoveni a învățat de la japonezi cum se prepară plantele

Nuferii sunt plante acvatice pe care ne-am obişnuit să le admirăm, dar puţini ştiu că rădăcinile acestora pot fi comestibile.

Un bărbat din Ialoveni a învățat de la japonezi cum se prepară nuferii

Proprietarul unei plantaţii de nuferi din satul Bardar, raionul Ialoveni, a învăţat de la japonezi cum să le prepare. Bucatele exotice nu sunt pe placul tuturor. Pentru amatori însă bărbatul le prepară gratuit, relatează Știri.md cu referire la prime.md.

Gheorghe Luchiţa s-a aflat timp de nouă luni în Japonia, unde a efectuat un studiu ştiinţific. Tot acolo a învăţat cum să prepare bucate din rădăcini de nuferi.

"Iată aşa arată o rădăcină de nufăr curăţită.  Partea aceasta neagră nu este comestibilă şi noi o tăiem. Vom folosi doar partea centrală. Se curăţă aproximativ ca un cartof. Noi o să-l feliem în felii foarte mici şi o să-l prăjim în ulei", a spus proprietarul plantației, Gheorghe Luchiţa.

Proprietarul colecţiei de nuferi spune că puţini moldoveni obişnuiesc să consume astfel de bucate. 

"La majoritatea oamenilor anume aşa în stare solidă nufărul nu le place, asta într-adevăr este legat de cultura noastră. Noi nu suntem deprinşi cu aşa gusturi amare, iuţi", a menționat proprietarul plantației, Gheorghe Luchiţa.

Majoritatea speciilor de plante acvatice din gospodăria lui Gheorghe Luchiţa nu le mai are nimeni în ţară şi sunt aduse din străinătate. Colecţia de nuferi poate fi vizitate de cei îşi doresc o escapadă după o săptămână încărcată.

Puţini ştiu însă că aceste plante pot fi şi comestibile.

Vasile Luchiţa spune că proiectul său este unul de suflet, aşa că nu percepe taxe de la cei care vin să-i admire florile. Atunci când are timp, tot gratuit, găteşte nuferi pentru vizitatori.

"Ştiţi asta e un sos fără de preţ, pentru că însăşi nufărul pe care dmvs l-aţi văzut costă 50 de euro, deci imaginaţi-vă cât ar costa aşa un sos", a mai adăugat proprietarul plantației, Gheorghe Luchiţa.

Proprietarul deţine 56 de specii de nuferi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării