main logo
1951

Noi detalii în dosarul terenurilor de la Truşeni: Fostul inginer cadastral a fost reținut pentru complicitate

Fostul inginer cadastral din comuna Trușeni, Dinu Barac-Severin, a fost reținut pentru 72 de ore în dosarul înstrăinării terenurilor de la Truşeni, în care au fost reținuți și primarul localității, Ion Apostol, precum și preşedintele întovărăşirii pomicole Trușeni.

Noi detalii în dosarul înstrăinării terenurilor de la Truşeni

Dinu Barac-Severin este bănuit de complicitate la comiterea abuzului de serviciu, în urma căruia administraţia publică locală din Truşeni a suportat prejudicii materiale considerabile prin înstrăinarea terenurilor publice, transmite Știri.md cu referire la Crime Moldova.

În prezent, Dinu Barac-Severin este preşedinte al unei companii specializate în efectuarea lucrărilor cadastrale.

Numele acestuia a figurat, alături de cel al primarului de Trușeni și într-o investigație Crime Moldova despre o altă schemă de înstrăinare a pământurilor publice din localitate.

Investigația a dezvăluit despre construcţia unui complex rezidenţial de vile de lux în cadrul proiectului „Green Villas”, schemă care ar fi prejudiciat bugetul local cu cca 11 milioane de lei, lăsând fără 6 hectare de teren imaşul satului.

Proiectul „Green Villas” aparține firmei Software Centre în parteneriat cu AVEconstruct SRL, ambele întreprinderi având tangenţe directe cu inginerul cadastral din Truşeni, Dinu Barac-Severin.

SRL Software Centre îi are ca fondatori pe Elena Agafonova şi Svetlana Ghetmanciuc. Elena Agafonova a figurat în calitate de administratoare a SRL Geoinventprim, firmă care o are în calitate de fondatoare pe Tatiana Barac-Severin, soţia lui Dinu Barac - Severin, inginerul cadastral din Truşeni. Ulterior, în calitate de administratoare a firmei a fost înregistrată Tatiana Barac-Severin, iar Dinu Barac - Severin a fost inclus în lista fondatorilor.

Soția inginerului cadastral,Tatiana Barac-Severin, este fiica lui Mihai Barac, proprietarul de facto al SRL Geoinfosistem, o firmă prestatoare de servicii de proiectare, urbanism, inginerie și servicii tehnice legate de construcții civile. Mihai Barac a avut statut de învinuit într-un dosar penal pentru fals de acte publice într-o schemă de însuşire a unui teren în oraşul Străşeni. Iniţial Mihai Barac a fost achitat de către instanţa de fond şi cea de apel, însă Curtea Supremă de Justiţie a transmis dosarul la rejudecare.

Despre Mihai Barac se mai spune că ar fi fost suspectat şi în dosarul fostului primar de Truşeni, Mihail Secrieru, învinuit de către procurorii Anticorupţie pentru scheme cu terenuri din proprietatea publică.

Amintim că, primarul comunei Trușeni, Ion Apostol, şi preşedintele întovărăşirii pomicole din localitate au fost reţinuţi marți, 12 iunie, în același dosar de abuz. Cei doi sunt învinuiți de înstrăinarea mai multor pământuri ce aparţin administraţiei locale din Trușeni, contra unor sume de până la 10 mii de euro pentru un teren.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării