Noi așezări de tip cenușar din epoca bronzului, descoperite în Moldova
Noi așezări de tip cenușar au fost descoperite în apropiere de localitatea Căinarii Vechi, raionul Soroca.
Potrivit Agenției Naționale Arheologie, acestea datează din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XVI-XIII î. Hr.), dacilor liberi din sec. III d. Hr. și evului mediu târziu (sec. XVI-XVIII), transmite Știri.md.
Pe baza datelor oferite de imaginile satelitare și ortofoto, acum doi ani arheologul Dumitru Avram a identificat la Căinarii Vechi un nou sit arheologic cu „cenușare”.
„Recent, cu ocazia prospectării traseului drumului Coridorul 5, R13 – Ivanovca-Izvoare-Vanțina-Ocolina – M2, specialiștii instituției noastre au efectuat o cercetare perieghetică și în zona cu potențial arheologic semnalată pe baza imaginilor satelitare. Drept rezultat, în punctul la care ne referim, situat la distanța de circa doi km spre est de Căinarii Vechi, au fost descoperite resturi de locuire atribuite culturii Noua din perioada târzie a epocii bronzului (sec. XVI-XIII î. Hr.), dacilor liberi din sec. III d. Hr. și evului mediu târziu (sec. XVI-XVIII)”, relatează Dumitru Avram.
De asemenea, menționează el, pe fotografiile aeriene din dronă, dar și pe teren, au fost observate cel puțin cinci ”cenușare”, care prezentau vestigii din bronzul târziu, dar și ceramică lucrată la roată datând din perioada romană și evul mediu târziu.
Totodată, s-a constatat că resturi arheologice se găsesc pe ambele părți ale drumului, care urmează a fi în curând reabilitat, anterior lucrărilor de reparație fiind necesar de efectuat însă cercetări arheologice preventive.