main logo
429

Nemerenco: Fără UE, progresele din medicină ar fi fost mult mai lente

Susținerea Uniunii Europene (UE) a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării sectorului medical din Republica Moldova, contribuind la modernizarea infrastructurii spitalelor, îmbunătățirea serviciilor medicale și la consolidarea capacităților instituționale. Este evident că fără sprijinul UE progresele din ultimii ani ar fi fost mai lente, o spune ministra sănătății, Ala Nemerenco.

Nemerenco: Fără UE, progresele din medicină ar fi fost mult mai lenteAla Nemerenco/Foto: Ipn.md

Potrivit ministrei, UE este un partener important al sistemului de sănătate din Moldova, oferind asistență prin diverse mecanisme de finanțare și prin intermediul agențiilor ONU. Ca investiții europene în domeniul sănătății în Moldova, din ultimii doi ani, unul dintre exemple este coparticiparea la reconstrucția și dotarea unităților primiri urgențe (UPU) din cadrul Institutului de Medicină Urgentă cu 15,2 milioane de lei și Spitalului Clinic Bălți cu două milioane de lei, transmite Știri.md, cu referire la ipn.md.

La fel, cu suportul financiar al UE, au fost procurate nouă ambulanțe și o clinică ginecologică mobilă. De asemenea, au fost consolidate spații de depozitare a sângelui și dotate cabinetele de examinare ginecologică, cu un buget total 1,3 milioane de euro.

Unul dintre proiectele majore în derulare cu sprijin european, care vor transforma sistemul medical în următorii ani, se referă la construcția Spitalului Regional Cahul, care urmează a fi finanțată de Banca Europeană de Investiții (BEI) - împrumut în valoare de 101 milioane de euro, și construcția Spitalului Regional Bălți, finanțată de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). 

Totodată, UE oferă un grant în valoare de trei milioane de euro pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional Bălți, prin intermediul Platformei de Investiții în Vecinătate (NIP).

Pentru dezvoltarea profesională a personalului medical au existat numeroase proiecte implementate de Biroul Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova, o parte fiind finanțate de state europene - instruiri în AVC, în urgențe medicale, urgențe majore etc.

Ala Nemerenco reiterează că toate proiectele finanțate din fonduri europene sunt reglementate de legislația europeană, care impune publicarea informațiilor relevante, cu sumele alocate, scopul și beneficiarii fondurilor. Aceste informații sunt disponibile pe platformele oficiale, cum ar fi site-urile autorităților de gestionare a fondurilor europene și pagina web a Ministerului Sănătății. Implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene este urmată de raportarea periodică a progreselor și rezultatelor obținute, ceea ce asigură transparența față de public și părțile interesate.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării