Moldovenii cu cetățenia retrasă: Cine sunt și unde au fost înrolați
Președinta Maia Sandu a emis un decret prin care a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova pentru cinci moldoveni care s-au înrolat într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană. Publicația Zona de Securitate a dezvăluit mai multe detalii despre identitatea a trei dintre acești bărbați și Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), unitatea în care s-au înrolat.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Președinției, Igor Zaharov, procedura de retragere a cetățeniei pentru cele cinci persoane a fost inițiată de Agenția Servicii Publice (ASP), în urma unei sesizări din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), transmite Știri.md.
Zaharov a precizat că, potrivit verificărilor efectuate de SIS, aceștia s-au înrolat voluntar în forțele armate ale unui stat străin, mai exact într-o unitate militară rusă dislocată ilegal în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
În decretul de retragere a cetățeniei sunt indicate următoarele persoane:
- Mocusei Eduard, născut în 1974 în Republica Moldova.
- Ovsov Nicolai, născut în 1986 în Republica Moldova.
- Prihodcenco Alexandr, născut în 1976 în Republica Moldova.
- Sablicov Andrei, născut în 1982 în Republica Moldova.
- Stefanov Denis, născut în 1981 în Republica Moldova.
Potrivit zonadesecuritate.md, Eduard Mocusei declară pe rețelele sociale că locuiește în Dubăsari. Într-una dintre imaginile postate de Mocusei apare steagul Federației Ruse și mesajul „Îi susținem pe ai noștri”.
Nicolai Ovsov figurează într-un material publicat de portalul Novosti Pridnestrovia în 2018, unde apare drept antrenor la clubul sportiv „Krasnaya Zvezda”, activând chiar în incinta bazei GOTR de la Tiraspol.
Denis Ștefanov a fost identificat pe o rețea socială rusească, unde își indică drept loc de reședință orașul Tighina (Bender).
GOTR, urmașa Armatei a 14-a sovietice, este dislocată ilegal în Transnistria, la Tiraspol și Cobasna. Contingentul are circa 1700 de militari, majoritatea localnici cu pașaport rus, recrutați după 2014.
Republica Moldova solicită constant retragerea completă a trupelor. GOTR a fost implicată în conflictul din 1992 și este susținută logistic și politic de Moscova, contrar acordului de încetare a focului.