Moldova și Ucraina, în discuții privind cooperarea în sectorul energetic
Ministrul moldovean al Energiei Victor Parlicov și omologul său ucrainean Gherman Galuşcenko au discutat la Kiev probleme de cooperare în domeniul energiei şi transportului de gaze.
Victor Parlicov a reiterat că „Moldova este pregătită pentru orice scenariu, inclusiv după expirarea contractului privind tranzitul gazelor naturale prin Ucraina la 1 ianuarie 2025”, transmite Știri.md, cu referire la infotag.md.
El a exprimat disponibilitatea Moldovei de a sprijini Ucraina „cu toate mijloacele disponibile, având în vedere atacurile trupelor ruse asupra întreprinderilor din sectorul energetic al Ucrainei”.
„Suntem recunoscători Ucrainei şi poporului ucrainean pentru fermitate în faţa agresiunii ruse, care astfel apără pacea atât în Moldova, cât şi în Europa”, a declarat Parlicov în cadrul reuniunii.
Miniştrii au discutat separat despre „diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze în condiţiile refuzului gazului rusesc şi rezilierii contractului privind tranzitul acestuia prin Ucraina”.
German Galuşcenko a dat asigurări că rezervele de gaze naturale pe care Moldova le păstrează în depozitele din Ucraina sunt în siguranţă. „Ele se află sub o protecţie fiabilă, sunt accesibile şi pot fi extrase în orice moment”, a spus Galuşcenko.
Potrivit cifrelor oficiale, Moldova stochează în prezent aproape jumătate din cele 47 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe care le deţine în Ucraina. Săptămâna trecută, guvernul moldovean a decis să reducă volumul rezervelor obligatorii de gaze pentru perioada de iarnă de la 100 de milioane la 50 de milioane de metri cubi.
Miniştrii au discutat şi despre cooperarea în domeniul aprovizionării cu energie electrică, dat fiind faptul că Moldova şi Ucraina sunt conectate într-un singur bloc la sistemul continental european ENTSO-E.
„Părţile au abordat problema funcţionalităţii sistemului energetic în faţa atacurilor ruseşti şi măsurile necesare pentru echilibrarea acestuia în situaţii de urgenţă”, au declarat miniştrii.
Săptămâna trecută, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acţiuni pentru pregătirea sezonului de încălzire 2024-2025. Documentul menţionează că, în pofida faptului că în prezent există un contract de furnizare de gaze cu Gazprom, care merg în regiunea transnistreană, „există riscul de anulare unilaterală a contractului de către Gazprom”.
De asemenea, există incertitudini cu privire la continuarea tranzitului gazelor ruseşti prin Ucraina de la 1 ianuarie 2025. Planul presupune două scenarii de bază pentru iarnă: Gazprom continuă să furnizeze 5,7 milioane de metri cubi de gaz pe zi către malul stâng al Nistrului, inclusiv pentru generarea de energie electrică; Gazprom opreşte furnizarea de gaz de la 1 ianuarie 2025.