Moldova, a doua sursă de ţigări de contrabandă pentru statele UE
R. Moldova a ajuns anul trecut a doua sursă din Europa de aşa-numitele illicit whites, ţigarete a căror ţară de provenienţă nu poate fi determinată.
Potrivit unui studiu KPMG, Belarus, deși cu volume în scădere, rămâne cea mai mare sursă de Ilicit Whites – cu un volum de 1,5 miliarde de ţigarete în 2023 şi o cotă de 43%, în timp ce în 2022 volumul constituia circa 1,9 miliarde de ţigarete, iar cota era de 52%, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Experții menționează că scăderea livrărilor ilicite din Belarus a fost compensată în principal de fluxurile în creştere din Republica Moldova, Kosovo și Italia.
Astfel, volumele ţigarete Ilicit Whites din R. Moldova a constituit anul trecut circa 400 milioane de bucăţi – dublu faţă de 2022, iar cota a urcat de la 5% la 10% din total.
Studiul relevă că piețele cu cele mai mari cote de ţigarete Ilicit Whites din consumul total au fost situate în partea de est a Europei, aproape de piețele sursă precum Belarus, Moldova și Kosovo.
În acelaşi timp, cele mai mari fluxuri de volume de ţigarete Ilicit Whites au fost măsurate în Franța, Grecia, Polonia, România și Marea Britanie, aceste cinci piețe reprezentând mai mult de jumătate din fluxurile totale de ţigarete Ilicit Whites identificate în cele 38 de piețe din studiu.
Autorii studiului menţionează că ţigarete Ilicit Whites reprezentă 10,3% din consumul total ilicit din Europa, „ele fie nu au avertismente de sănătate, fie sunt etichetați drept Duty Free”.
„Această etichetare generică face dificilă identificarea pieței sursă”, susţine KPMG.
Potrivit studiului, anul trecut una din zece țigări de pe continentul european este de proveniență ilicită, iar Franța continuă să fie cea mai mare piață ilegală din UE, cu 47,7% din consumul total ilicit de țigări din regiune. Consumul ilicit a crescut în Europa pentru al cincilea an consecutiv și a ajuns la 52,2 miliarde de țigări în cele 38 de țări incluse în studiu.
Raportul KPMG acoperă pentru prima dată 38 de țări europene: cele 27 de state membre ale UE, precum și Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie.