main logo
527

Mold-street: Circa 70% din drumurile naționale sunt în stare mediocră, rea sau foarte rea

Raportul anual privind administrarea Fondului Rutier de către întreprinderea de stat „Administrația de Stat a Drumurilor" arată că în pofida alocării de miliarde de lei pentru lucrări de reconstrucţie şi întreţinere, starea drumurilor naţionale este în cea mai mare parte rea sau mediocră.

Cât de proaste sunt drumurile întreținute cu miliarde de lei în MoldovaCirca 70% din drumurile naționale, în stare mediocră, rea sau foarte rea

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2017, volumul defalcărilor în fondul rutier a constituit 1,45 miliarde lei, din care 1,08 miliarde lei au revenit drumurilor publice naționale, iar 367,9 milioane lei drumurilor publice locale, scrie mold-street.com.

Unde dispar banii ce trebuiau să ajungă în Fondul Rutier

Volumul real al acumulărilor în fondul rutier conform prevederilor legislației în vigoare (inclusiv 80% de la accizele la carburanți) a constituit 2,2 miliarde de lei.

Cu toate acestea şi în anul 2017, Guvernul şi Parlamentul prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea fondului rutier au decis că defalcările la fondul rutier din volumul total al accizelor la produsele petroliere (cu excepția gazului lichefiat) nu pot depăși 44,14%.

Altfel spus în loc de 1,76 miliarde de lei, cât ar fi urmat să ajungă în Fondul Rutier, conform legislaţiei s-au defalcat doar 968 de milioane lei, adică cu 45% mai puţin.

Unde s-au dus restul banilor autorităţile nu precizează, dar anterior în anii 2015-2016 aceşti bani se duceau pentru a acoperi alte "găuri" din Bugetul de stat.

Starea drumurilor: de la mediocră la foarte rea

Alocarea unor sume mai mici decât s-a planificat încă în 2012, are ca efect menţinerea degradării structurale avansate a drumurilor (mai mult de 70% din lungimea drumurilor au o durată de exploatare care depășește orice limite), acest indice nu poate fi considerat ca indice veridic al stării tehnice.

Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor în prezent doar 30% din drumurile naţionale sunt în stare bună sau excelentă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării