main logo
1506

Ministră: La UASM numărul profesorilor îl ajunge pe cel al studenților

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului susține că cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea Agrară de Stat din Moldova (UASM) se aliniază deja celor de la universitățile din Occident.

Ministră: La UASM numărul profesorilor îl ajunge pe cel al studențilorFoto: a-tv.md

”Din documentele oficiale de care dispune ministerul reiese că fiecărui profesor îi revine pentru instruire circa 2 studenți, iar fiecărui profesor îi revine un îngrijitor de încăperi, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com

În total, universitatea are angajați 57 de portari, 38 îngrijitori de încăperi, alți 44 îngrijitori de WC-uri, 21 de măturători. Cheltuielile de salarizare a acestor angajați se ridică la suma de circa 260 mii de lei lunar”, a declarat Georgeta Mincu, ministrul Agriculturii, în cadrul ședinței Consiliului de Dezvoltare Strategică Instituțională (CDSI). 

Optimizarea cheltuielilor și a personalului de conducere și auxiliar

Potrivit oficialului, o altă cheltuială majoră continuă este energia electrică, iar factura lunară pe luna iunie au fost de 365.000 de lei.

”În opinia mea cheltuielile pentru întreținerea unui student la Universitatea agrară se aliniază celor de la universitățile din occident. Trebuie să vă implicați în optimizarea cheltuielilor pentru servicii, optimizarea personalului de conducere și cel auxiliar, să eliminați orice conflict de interese ce are la bază angajarea în bază de rudenie”, a subliniat Georgeta Mincu, adresându-se membrilor consiliului.

Ședința a fost convocată cu scopul de a discuta despre rolul CDSI în revizuirea ofertei educaționale a USAM și optimizarea cheltuielilor instituționale. La fel s-a discutat despre procedurile de achiziții publice, eliminarea conflictelor de interese și revizuirea contractelor de arendă.

În acest context, ministrul a reamintit că în perioada 2017 – 2019, au existat mai multe prescripții înaintate de Inspecția Financiară, însă la MADRM, nu s-a găsit niciun plan de lichidare a iregularităților depistate.

”Am creat o comisie de audit intern, în care vor fi atrași și reprezentanți ai societății civile. Fiecare instituție trebuie să aibă grijă și să cheltuie responsabil banii statului”, a afirma Georgeta Mincu.

Câți studenți mai are Universitatea Agrară

Ultimele date disponibile pe pagina WEB a Universității, arată că în 2017 la instituție erau circa 1.560 de studenți la secția cu frecvență, la care se adăugau peste 2.300 de studenți cu frecvență redusă. În același timp numărul de angajați era de circa 770 de persoane.

Bugetul anual al instituție pentru 2017 a fost de circa 70 milioane de lei, din care peste 60 de milioane lei au venit de la bugetul de stat pentru servicii educaționale.

În 2018 de la bugetul de stat au fost alocate în acest scop Universității Agrare peste 67 milioane lei.

De notat că rector al Universității Agrare este Liviu Volconovici, care în 2018, a fost o scurtă perioadă ministru al Agriculturii și care a fost demis, după anumite probleme apărute în legătură cu gestiunea unor imobile ale acestei instituții de învățământ.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării