main logo
504

Mii de tineri vor putea fi admiși la studii în învățământul profesional dual

Circa 1.300 de tineri își vor putea continua studiile în sistemul de învățământ profesional dual în următorul an de studii. Cifrele au fost prezentate joi, 25 iulie, de președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea.

Mii de tineri vor putea fi admiși în învățământul profesional dual

Astfel, cele 1.300 de poziții au fost solicitate de circa 95 de companii, în cooperare cu 30 de instituții de învățământ profesional tehnic. În acest an, sesiunea de admitere la școlile profesionale are loc în perioada 15 iulie-24 august 2019, iar în colegii și centre de excelență - în perioada 15 iulie-10 august 2019, transmite Știri.md cu referire la moldpres.

Sergiu Harea a afirmat că numărul elevilor admiși în cadrul programelor de formare în sistem dual este în creștere. Astfel, dacă în anul 2014, atunci când a fost lansată această forma de pregătire, era doar o singură școală profesională și o singură companie implicată în program, care aveau 32 de ucenici, atunci, în anul de studii 2018-2019, circa 1.100 elevi-ucenici erau încadrați în programele de formare în sistem dual la 70 de companii și 26 instituții de învățământ.

Președintele CCI a mai adăugat că învățământul dual este ”școală fără șomeri”, întrucât circa 90 la sută dintre ucenici reușesc să se angajeze în câmpul muncii după absolvirea studiilor.

Învățământul dual reprezintă o modalitate specială de instruire și de formare profesională. Responsabilitățile de instruire și formare sunt partajate între partenerii duali – companie (locul de muncă) și instituția de învățământ. Astfel, elevii obțin instruirea practică structurată la companie, iar teoria o asimilează la instituția de învățământ. Elevii-ucenici semnează cu agentul economic un „contract de ucenicie”, în baza căruia beneficiază de salariu.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării