main logo
632

Marinuță: Armata trebuie trecută în totalitate la serviciul militar pe bază de contract

Armata din Republica Moldova trebuie trecută în totalitate la serviciul militar pe bază de contract. Pentru aceasta, însă, sunt necesare și investiții semnificative.

Marinuță: Armata, trecută la serviciul militar pe bază de contractMarinuță: Armata, trecută la serviciul militar pe bază de contract

Declarația a fost făcută de fostul ministru al apărării, Vitalie Marinuța, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Vitalie Marinuța susține că până la momentul actual mai multe unități au fost trecute totalmente la serviciul militar pe bază de contract. El consideră că Armata trebuie trecută în totalitate la serviciul militar pe bază de contract fiind necesară anularea constituțională a serviciului obligatoriu. 

„Totodată, trebuie să fie făcut un calcul referitor la costurile implicate, termenii necesari în așa mod ca să nu pățim ca și în concepția de reformare a sectorului militar din 2001”, a declarat fostul ministru.

În opinia lui, militarii sunt cei care ar trebui să elaboreze planurile de trecere la armata profesionistă, iar politicienii trebuie să fie gata să asigure un buget al Armatei de cel puțin 1% din Produsul Intern Brut, pentru o perioadă de cel puțin cinci ani.

Fostul șef-adjunct al Marelui Stat Major, colonelul Andrei Covrig, consideră că există și avantaje, și dezavantaje în trecerea armatei pe bază de militari contractați. Potrivit lui, rămâne un semn de întrebare cum sunt pregătite rezervele de militari pentru situații de război. O altă întrebare care necesită răspuns, în opinia lui Andrei Covrig, este dacă statul le va putea asigura acestor militari angajați un pachet social. Totodată, colonelul consideră că se vor găsi 4,5 mii de militari care să-i înlocuiască pe soldații în termen.

Marți, 20 martie, Partidul Democrat, în calitate de formațiune responsabilă de actul guvernării, a anunțat că a luat decizia politică de a renunța la serviciul militar obligatoriu. Reforma armatei se va realiza etapizat, timp de aproximativ doi ani, iar primele reduceri în planul de înrolare vor exista chiar în această toamnă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării