main logo
432

Mai multă transparență: Blocul Împreună cere modificarea Legii gazelor

Blocul Împreună a transmis Parlamentului un set de amendamente la Legea gazelor naturale, solicitând măsuri concrete pentru liberalizarea pieței, reguli clare pentru achizițiile de gaze în sezonul rece și o mai mare transparență în aprobarea tarifelor.

Mai multă transparență: Blocul Împreună cere modificarea Legii gazelorColaj: Știri.md

Una dintre principalele solicitări vizează eliminarea posibilității ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să aprobe tarifele „în regim de urgență”, fără consultări publice. Potrivit Blocului Împreună, această prevedere era justificată în perioada crizei energetice (2022–2023), dar nu mai este actuală. Reprezentanții formațiunii propun ca toate ajustările tarifare să fie supuse dezbaterii publice, pentru ca părțile interesate să poată analiza documentele și să vină cu propuneri, transmite Știri.md.

Pentru a evita întârzierile și tarifele mai mari din anii trecuți, Blocul Împreună cere ca Guvernul să aprobe anual un plan de achiziție a gazelor pentru sezonul rece. Acest plan ar urma să fie supus unei monitorizări stricte și să prevadă reguli clare privind achizițiile, pentru a proteja interesele consumatorilor.

Blocul Împreună vine și cu trei propuneri menite să stimuleze concurența pe piața gazelor naturale:

  • Eliminarea interdicției care împiedică CET-urile și unele întreprinderi cu datorii la Moldovagaz să își schimbe furnizorul. „Această prevedere blochează concurența și trebuie exclusă”, afirmă Sergiu Tofilat, expert în energetică și membru al Blocului Împreună;
  • Posibilitatea ca furnizorii să depoziteze gaze în țările Uniunii Europene și să încheie contracte directe cu operatorii depozitelor subterane, fără intermediari;
  • Crearea unei platforme online naționale pentru schimbarea furnizorului de gaze, în scopul digitalizării și simplificării procesului pentru consumatori.

Blocul Împreună îndeamnă deputații să țină cont de aceste propuneri, care sunt în beneficiul consumatorilor și se aliniază cu angajamentele europene ale Republicii Moldova privind liberalizarea pieței gazelor.

„Este esențial ca fiecare consumator să poată alege, în mod real și nediscriminatoriu, furnizorul care îi oferă cele mai bune condiții”, afirmă reprezentanții formațiunii.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării