main logo
2575

Locuitorii din Pârlița vor beneficia de o Spălătorie Socială modernă

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în comuna Pârlița din raionul Ungheni a fost deschisă o spălătorie socială, un proiect dedicat îmbunătățirii calității vieții și integrării sociale a persoanelor vulnerabile din comunitate. Astfel, circa 250 de persoane cu o situație social-materială dificilă vor putea beneficia gratuit de servicii de spălătorie socială.

Locuitorii din Pârlița vor beneficia de o Spălătorie Socială modernăFoto: Keystonemoldova

Spălătoria socială a fost creată de Asociația Obștească „Inovații Sociale” în parteneriat cu Primăria comunei Pârlița. Pentru această inițiativă de dezvoltare comunitară, Uniunea Europeană a oferit un grant de 27.899 de euro, iar Primăria comunei a contribuit cu 70.000 de lei, transmite Știri.md.

Din sursele proiectului au fost realizate lucrări de renovare a spațiului oferit de către primărie, a fost procurat mobilier și echipament modern (mașini de spălat și de uscat hainele, fier de călcat, masă de călcat, aparat de aer condiționat, laptop, imprimantă).

Un alt aspect important al acestui proiect este achiziționarea unei unități de transport care va facilita transportul hainelor și altor articole textile pentru persoanele cu mobilitate redusă. Acestea vor beneficia de colectarea și livrarea articolelor direct de la domiciliu, sprijinindu-i astfel să aibă parte de servicii esențiale fără dificultăți logistice.

Totodată, pentru a asigura buna prestare a serviciului în cadrul proiectului au fost create patru noi locuri de muncă: un manager de serviciu, un lucrător social, un operator la mașinile de spălat și un conducător auto. Personalul serviciului a beneficiat de formare inițială în cadrul unui curs specializat.

„Spălătoria Socială este o inițiativă menită să promoveze incluziunea socială și să sprijine demnitatea celor care întâmpină dificultăți în accesarea unor servicii de igienă de bază. Datorită sprijinului generos al Uniunii Europene, persoanele din diverse grupuri vulnerabile din comuna Pârlița vor beneficia gratuit de servicii sociale de calitate, care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții acestora. Proiectul respectiv va asigura condiții demne de viață pentru cetățenii defavorizați, ceea ce va contribui la dezvoltarea durabilă a comunității noastre”, a declarat în debutul evenimentului de inaugurare a spălătoriei sociale primarul comunei Pârlița, Babuțac Stanislav.

După finalizarea proiectului, începând cu 1 februarie 2025, primăria va prelua în gestiune spălătoria socială, asigurându-i în continuare funcționalitatea.

„Este o mare onoare pentru Uniunea Europeană să susțină inițiativele care contribuie la integrarea persoanelor vulnerabile în comunitate. Lansarea acestei spălătorii sociale este un exemplu concret de solidaritate și responsabilitate socială, un pas important în sprijinul celor care au nevoie de ajutor. Uniunea Europeană va continua să sprijine atât societatea civilă, cât și autoritățile publice locale, în dezvoltarea unor servicii sociale care să promoveze incluziunea, demnitatea și respectul pentru fiecare individ, indiferent de circumstanțele sale”, a menționat Irina Beșliu, manager de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în RM, prezentă la evenimentul festiv de inaugurare a spălătoriei sociale.

Spălătoria socială din comuna Pârlița, raionul Ungheni, a fost lansată în cadrul proiectului UE „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente”, cofinanțat și implementat de Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. 

Informații de context

Proiectul „Promovarea OSC-urilor în calitate de parteneri în dezvoltarea serviciilor sociale reziliente” este finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de către un consorțiu format din trei organizații ale societății civile: Keystone Moldova, Fundația „Dorcas-Moldova” și Asociația pentru Educație „Neoumanist”. Bugetul total al proiectului este de 1.126.849 de euro, din care contribuția non-rambursabilă a Uniunii Europene este de 999.797 de euro. Proiectul este implementat începând din februarie 2023, până în ianuarie 2026.

În cadrul proiectului, OSC-urile regionale, în parteneriat cu autoritățile publice locale, urmează să creeze și să dezvolte cel puțin 16 servicii sociale dedicate persoanelor vulnerabile în 16 comunități din Republica Moldova. Prin urmare, peste 1.500 de persoane care au nevoie de aceste servicii din cauza dificultăților socio-materiale (persoane cu venituri mici, șomeri, pensionari, familii monoparentale, persoane fără adăpost) vor putea beneficia gratuit de serviciile puse la dispoziție de Spălătoria Socială.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării