main logo
1359

Locuitorii din Edineț consumă apă în două cu nămol

Din cauza apeductului vechi de jumătate de secol, locuitorii din orașul Edineț își otrăvesc viața, zi de zi, consumând apă în două cu nămol.

Locuitorii din Edineț consumă apă în două cu nămol

Apa are culoare maronie, miroase a țevi și nu poate fi folosită nici măcar pentru uz casnic, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.

Oamenii sunt nevoiți să care apă de la fântână pentru a-și pregăti de mâncare.

„La robinet apa este de calitate proastă, murdară, este imposibil de băut. Am vrea desigur să fie mai bine, să nu umblăm iarna la fântână. Am vrea să avem mai puține griji, la fântână, dacă nu se curăță zăpada, este gheață”, spune Serghei Gricolovschi, locuitor or. Edineț 

„Câteodată se întâmplă să fie maronie, sau chiar verde. Probabil se curăță rău.Toți oamenii vor apă bună, în unele localități oamenii beau apă de la robinet, dar la noi nu.”

„Se întâmplă des să fie murdară, nici dinții nu ne putem spăla cu ea. Noi o folosim doar la spălat rufele, mai mult nu putem face nimic.”

Vestea bună este că, de anul viitor, locuitorii orașului vor beneficia de servicii moderne de aprovizionare cu apă potabilă, datorită unui proiect finanțat de Uniunea Europeană.

„În prezent, apa lasă foarte mult de dorit. Uneori avem apă chiar neagră la culoare, dar noi înțelegem că este din cauza țevilor foarte vechi, care au fost construite prin anii 1973.

Sperăm că se vor schimba țevile, pentru că dacă se va implementa proiectul, foarte multă lume o să beneficieze, va fi apa mai calitativă, mai curată, iar țevile din plastic sunt mai durabile”, povestește Tamara Celac, locuitoare or.Edineț

În cadrul proiectului, rețeaua de apeduct din orașul Edineț va fi extinsă. În total, vor fi reabilitate 32 de km de rețea.

„Apeduct nu avem, era vorba să ne pună. O fost aici înainte, dar a crăpat deja. Nu lucrează deja. Mai mulți au făcut fântâni, dar fântâna e departe, ar fi minunat să ne construiască apeductul.

șa vreau să ne facă apa centralizată și nouă, mai ales noi, bătrânii, tare ne este greu, mai ales iarna”, a adăugat Nadejda Gherghelejean, locuitoare or. Edineț

Potrivit specialiștilor Centrului de Sănătate Publică din Edineț, apa care curge prin robinetele din oraș este de calitate proastă. Probele lunare arată că aceasta nu este bună pentru consum.

„Calitatea lasă de dorit și noi asta recunoaștem, totuși se monitorizează și se duce evidența la pericolul pe care poate să îl prezinte apa pentru sănătatea populației.

Apa nu este potabilă, adică nu se folosește în alimentație fără a fi mai întâi fiartă, se folosește mai mult în scopuri tehnice”, a spus Nelli Caterinciuc, medic igienist.

Reprezentanții „Apă – Canal Edineț” susțin că sistemul a depășit deja termenul de exploatare. Noile țevi vor permite reducerea pierderilor de apă în rețea.

„Din cauza avariilor frecvente, pe sistemul de alimentare cu apă avem avarii. Una pe zi este puțin spus. În orașul Edineț avem două avarii pe zi, în orașul Cupcini două avarii pe zi și o avarie pe apeductul central. Din acest motiv avem deconectări de apă.

Practic, depunem efort să fie apă permanent, facem conectarea pe zone. Avem rezervoare de depozitare a apei și ne stăruim să dăm apă permanent”, zice Vitalii Sorocan, director Apă- Canal Edineț.

În prezent sunt evaluate ofertele firmelor care au depus cerere pentru îndeplinirea lucrărilor. Proiectul va demara imediat după licitație.

„Vor fi reabilitate în orașul Edineț 32 de km de rețele, parctic, 43 de străzi vor fi renovate. Din start am ales care au uzură mai înaintată.

Au o uzură deja cu un termen de exploatrare de peste trei termeni. La momentul actual suntem la etapa de evaluare a ofertelor financiare”, a adăugat Vitalii Sorocan, director Apă- Canal Edineț.

Proiectul de aprovizionare cu apă potabilă a orașului Edineț este implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Nord.

„Pe 43 de străzi a Edinețului va fi modificată rețeaua de aprovizionare cu apă, pentru că este o rețea veche, încă de pe timpul Uniunii Sovietice și câteva clădiri publice, câteva instituții publice.

Va fi o investiție destul de amplă, de peste 3 mln. de euro care va fi făcută în următorii doi ani. Practic, zilele acestea se finalizează tot ce ține de licitații pe lucrări”, susține Constantin Cojocari, primar or. Edineț

Primarul orașului Edineț dă asigurări că lucrările de reabilitare vor lua start în primăvara acestui an.

„Desigur că un astfel de proiect era necesar, noi am privit problema mai sistemică, deoarece Edinețul și întreprinderea „Apă Canal” Edineț aprovizionează nu numai Edinețul dar și orașul Cupcini în același timp. Ulterior vine și stația de tratare pentru cele două orașe.

Deja suntem implicați într-un proiect, pentru martie, estimativ vreo 10 mln de euro va beneficia stația de tratare”, a declarat Constantin Cojocari, primar or. Edineț.

Valoarea totală a proiectului „Îmbunătăţirea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare în oraşul Edineț” este de peste 3,5 milioane de euro, dintre care 2,85 mil sunt oferiți de UE, iar și 774 mii constituie contribuția beneficiarilor și a autorităților locale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării