main logo
1390

Zi de doliu: Victimele regimurilor totalitare și autoritare, comemorate

În Republica Moldova este marcată vineri, 23 august, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Aceasta a fost declarată drept zi de doliu de guvernul de la Chișinău.

Zi de doliu: Victimele regimurilor totalitare și autoritare, comemorate

În dimineața zilei, drapelul de stat din fața clădirii guvernului a fost arborat în bernă. La eveniment au fost prezenți membri ai guvernului și deputați, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Aceștia au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor regimurilor totalitare și autoritare. Ulterior, miniștrii și deputații au oferit panglici negre participanților la acțiune.

Premierul Maia Sandu a declarat că prin recunoașterea și condamnarea crimelor comise de regimurile totalitare și autoritare și condamnarea crimelor față de umanitate comisie de acestea, guvernul își dorește să pună bazele unei reconcilieri naționale, întemeiate pe spiritul de toleranță și respect reciproc.

„Fiecare familie din Moldova a avut de suferit în urma regimurilor totalitare. Fiecare cetățean de pe aceste pământuri a fost afectat personal sau are rude care au fost ucise, deportate, persecutate, condamnate la muncă silnică, lăsate fără casă sau stigmatizate ani la rând. 

Să ne prefacem că aceste atrocități nu au existat, înseamnă nu doar să negăm istoria și adevărul tragic al acelor vremuri, dar și să riscăm ca acele lucruri urâte să recidiveze, deoarece se știe că cei care nu învață lecțiile istoriei - riscă să le repete. Interesele politice nu trebuie să stea la baza analizei adevărului istoric. Iar adevărul istoric este că toate regimurile totalitare trebuie tratate la fel. 

Noi ne dorim ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască în pace și armonie. Guvernul se disociază de practicile nocive de divizare a societății și de adâncire a divergentelor existente. Vrem ca aceasta zi să constituie un început pentru unificarea societății în jurul compasiunii și înțelegerii”, a afirmat premierul.

Hotărârea cu privire la Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare a fost aprobată de guvern miercuri, 21 august și a intrat în vigoare astăzi, odată cu publicarea în Monitorul Oficial.

La 23 septembrie 2008, Parlamentul European a adoptat o declarație prin care ziua de 23 august a fost proclamată drept Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului și nazismului. Data de 23 august are o valoare simbolică și a fost aleasă pentru a aminti de Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat în 1939. Totodată, la 2 aprilie 2009, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție referitoare la conștiința europeană și totalitarism, prin care se condamnă crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare.

Ziua europeană a comemorării victimelor regimurilor totalitare a fost marcată oficial, pentru prima dată, în 2011, la Varșovia, în Polonia. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării