main logo
13114

Protest în Capitală. Polițiștii, prezenți cu scuturi și bastoane

Zeci de polițiști au împânzit clădirea Guvernului, acolo miniștrii s-au întrunit în ședință.

Zeci de angajați ai forțelor de ordine au fost aduși cu autobuze și camionete în centrul Capitalei, transmite Știri.md.

Totodată, la Primăria Chișinău s-au adunat mai mulți susținători ai primarului ales, Andrei Năstase. 

Primarul ales al capitalei, Andrei Năstase, spune că oamenii protestează împotriva unei guvernări oligarhice, care simte că-i vine sfârșitul. Este încrezător că, unindu-și cu toții eforturile, vor reuși să oprească acest „dezmăț”. Andrei Năstase susține că decizia cine să fie primar în oraș a luat-o electoratul, iar rezultatele alegerilor au fost recunoscute de toți, inclusiv de observatori independenți. Partenerii externi  s-au exprimat și ei în favoarea poporului.

Primarul ales spune că până acum nu a primit decizia motivată a instanței de judecată.

 „Era de datoria instanței să emită o hotărâre legală, aceasta fiind de validare a acestor alegeri. Ea a ignorat totul și a luat o decizie politic motivată”, a menționat Andrei Năstase.

Lidera PAS, Maia Sandu, spune că își dorește ca cetățenii să înțeleagă gravitatea situației și să conștientizeze că decizia instanței de nevalidare a alegerilor înseamnă dictatură.

„Dincolo de această linie roșie este dictatura”. Maia Sandu a făcut apel către toți oamenii să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, pentru că nu mai e nimeni care să îi protejeze. „Dacă nu ne vom apăra acum votul la Chișinău, ei vor face așa și la parlamentare, ne vor fura votul”, a spus lidera PAS.

Protestatarii, scandând: „Jos mafia!”, „Să vă fie frică, poporul se ridică!”, „ Jos Mafia!”, „Năstase e primarul!”, „PD-PSRM, ciuma roșie!”, s-au deplasat către sediul PDM din strada Bulgară, unde au ocupat toată curtea. Pentru că aceasta s-a dovedit a fi neâncăpătoare, oamenii au fost îndemnați să se deplaseze în Piața Marii Adunări Naționale pentru a protesta. Clădirea PDM fiind păzită de un cordon de polițiști.

Protestatarii s-au mobilizat pe rețelele de socializare după ce marți seara, aproape de ora 22.00, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău.

La protest participă și liderul PAS, Maia Sandu, dar și fostul primar de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Participanții au mers în marș spre sediul Partidului Democrat din Moldova, apoi au revenit în Piața Marii Adunări Naționale. Protestatarii scandează "Jos mafia", "Să vă fie frică: poporul se ridică" și "Năstase e primarul".

Printre protestatari au fost surprinși interpreții Cătălin Josan și Pasha Parfeny.

Circulația pe bulevardul Ștefan cel Mare a fost blocată în Piața Marii Adunări Naționale în ambele sensuri.

Menționăm că, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Partidul Acţiune şi Solidarite şi Partidul Liberal Democrat și-au chemat susținătorii la Primărie pentru a-și manifesta nemulțumirea faţă de decizia instanţei de a nu valida rezultatul alegerilor din Capitală.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. 

Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo, care a și pronunțat decizia de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales.

Andrei Năstase a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin.

Știrea în curs de actualizare...


Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării