main logo
568

Litvinenco: R. Moldova va fi condamnată de mai multe ori la CEDO

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că în viitorul apropiat Republica Moldova va avea și mai multe probleme cu Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Litvinenco: R. Moldova va fi condamnată de mai multe ori la CEDOFoto: Știri.md

Potrivit ministrului, anual, tot mai mulți cetățeni cu dosare din timpul regimului Plahotniuc își caută dreptate, transmite Știri.md.

„Pe rol la CEDO se pun dosarele care au fost investigate inclusiv în timpul regimului Plahotniuc. Din păcate, R. Moldova va mai fi condamnată de mai multe ori la CEDO pentru că situația din domeniu este așa cum este și noi cunoaștem foarte bine. Numărul cererilor care sunt comunicate Guvernului la momentul de față, față de anul trecut, s-a triplat. 

Și asta este acum o problemă, evident că nu fiecare caz de condamnare automat conduce la un dosar față de persoanele care sunt vinovate, dar eu cred că odată și odată noi trebuie să ajungem la cazul când un judecător sau un procuror restituie banii. Trebuie să plătească cei care sunt vinovați de condamnarea R. Moldova la CEDO. Sper că în viitorul apropiat va apărea prima rândunică”, a spus Litvinenco în cadrul emisiunii ”În profunzime” de la ProTV.

Pe parcursul anului 2022, cetățenii moldoveni au depus la Curtea Europeană a Drepturilor Omului 642 de cereri, cu 12 plângeri mai multe decât în anul 2021. După numărul de adresări pe cap de locuitor, Republica Moldova se află pe locul patru din cele 46 de state membre ale Consiliului Europei – înregistrând un antirecord. Or, în anul 2021, țara se afla pe locul 11.

La data de 31 decembrie 2022, 1.020 de cereri moldovenești așteptau examinarea.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării