main logo
574

Leduri eco în Făleștii Noi. Doi verişori au rezolvat problema lipsei iluminatului în localitate

Doi şcolari din Făleştii Noi vin cu o soluţie ecologică şi ieftină către autorităţile locale pentru a rezolva lipsa iluminatului în localitate.

Leduri eco în Făleștii Noi. Doi şcolari au găsit soluţia

Adolescenţii propun să fie instalate LED-uri care se alimentează cu energia solară în staţii pentru ca oamenii să nu mai aştepte transportul prin întuneric, relatează Știri.md cu referire la publika.md.

"Ele conţin celulă fotovoltaică în timpul zilei, lumina se stochează şi vine în acumulator, iar în timpul nopţii această lumină se iluminează".

Cei doi verişori au decis să se implice în acest proiect după ce mai mulţi săteni s-au plâns pe lipsa iluminatului în localitate. 

"Este o problemă mare de exemplu de la muncă când suntem în schimb de noapte şi mergem acasă, iar până la grădiniţă este lumină, mai la vale nu este şi este înfricoşător".

"Nici nu umblăm noaptea pe drumuri, doar e sat". 

Potrivit proiectului urmează să fie montate opt becuri LED. Costul acestora ajunge la 400 de lei. 

"Primăria Făleştii Noi susţine tinerii care vin cu idei pentru dezvoltarea satului. În mod special de a ilumina staţiile de aşteptare cu bani puţin şi ecologic", a spus Maria Bobu, secretar la consiliul local Făleştii Noi.

Şcolarii îi vor propune primarului să utilizeze iluminatul pe baza energiei solare și în alte locuri din sat cum ar fi parcul, terenul de joacă, dar şi stadionul.

"Costuri sunt doar pentru lămpi şi pe tot restul vieţii noi putem să folosim energia solară mult mai ieftin. O să arătăm lumii că aşa o invenţie se poate de făcut şi în toate localităţile din Republica Moldova, nu doar la noi".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării