main logo
546

La Taraclia s-a deschis un Centru pentru copiii separați de părinți

Copiii separați de părinți din raionul Taraclia, orfani, ai căror părinți au fost declarați dispăruți, și copiii despărțiți temporar de familie vor beneficia de servicii specializate la Centrul de plasament temporar „Încredere”.

La Taraclia s-a deschis un Centru pentru copiii separați de părinți

Amenajat în clădirea unei foste școli auxiliare, care a fost reparată și adaptată corespunzător, Centrul are o capacitate de 25 de locuri, transmite Știri.md.

Copiii în situații de risc vor fi plasați aici în baza deciziei Direcției raionale asistență socială și protecție a familiei (DASPF) și vor rămâne la Centru până când se va stabili o formă permanentă de protecție socială. Copiii vor beneficia de cazare, siguranță și hrană, dar și de asistența permanentă a specialiștilor: asistent medical, psiholog și pedagog. Ei vor fi înmatriculați la școală sau grădiniță, vor fi ajutați să însușească programul școlar, să-și formeze abilități de viață independentă și vor primi consiliere și reabilitare psihosocială. 

Consiliul Raional Taraclia a finanțat o parte din lucrările de reparație, a procurat echipamentul și va gestiona Centrul în continuare. „Acest serviciu este absolut necesar, el ne va permite să ajutăm mulți copii din raionul nostru, de aceea îl vom finanța în continuare. Consiliul Raional Taraclia a alocat 1,2 milioane de lei pentru lucrările de reparație și amenajare”, a spus la inaugurare Lazari Dermenji, vicepreședintele raionului Taraclia.

„Crizele sociale prin care trecem au afectat mai multe familii din grupul de risc, care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. În consecință suferă copiii. Serviciile Centrului de plasament vor îmbunătăți esențial calitatea vieții copiilor separați de părinți. Sperăm că vom colabora în continuare cu Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova pentru a dezvolta servicii sociale”, a menționat șefa DASPF Taraclia, Galina Filipova.

„Este esențial ca sistemul de protecție socială să intervină în ajutorul copiilor în situații de risc cât mai curând. Pentru aceasta este necesar ca autoritățile și societatea civilă să aibă la dispoziție un inventar cât mai larg de instrumente de suport. Fundația Soros Moldova sprijină, alături de Uniunea Europeană, crearea serviciilor corespunzătoare destinate copiilor în diferite regiuni ale țării. În acest fel, noi contribuim la protecția și reabilitarea copiilor și familiilor care se află în dificultate”, a spus Diana Teacă, specialistă evaluare și monitorizare în cadrul Fundației Soros Moldova.

„Pentru Delegația Uniunii Europene cooperarea cu societatea civilă este foarte importantă, în special cu organizațiile care prestează servicii sociale. Crizele prin care am trecut - pandemică, energetică și criza războiului - au făcut multe persoane vulnerabile, iar copiii vulnerabili au nevoie de susținere în mod deosebit. Aici, la Centru, 25 de copii vor beneficia de asistență. Au fost create condiții pentru plasamentul lor, dar greul abia începe, deoarece serviciul urmează a fi prestat calitativ și într-o manieră multidisciplinară”, a spus Victoria Neaga, manager de proiecte la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Centrul de plasament temporar pentru copiii separați de părinți „Încredere” este unul dintre cele 40 de servicii sociale dezvoltate în cadrul proiectului „Organizațiile societății civile acționează pentru servicii sociale mai bune” finanțat de Uniunea Europeană, cofinanțat și implementat de Fundația Soros Moldova în parteneriat cu Keystone Moldova și AO Institutum Virtutes Civilis.   

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării