main logo
2535

La Strășeni e implementat un proiect-pilot de iluminat public inteligent

În municipiului Strășeni a fost implementat un proiect-pilot de iluminat public care economisește până la 60 la sută din consumul de energie electrică. Sistemul poate fi controlat de la distanță, fapt ce permite reducerea sau stoparea nivelului de iluminare în funcție de fluxul de persoane.

La Strășeni e implementat un proiect-pilot de iluminat public inteligentpoză simbol

Mai mult decât atât, datorită corpurilor de iluminat moderne, poate fi monitorizat și nivelul de poluare a aerului în zonă, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Primarul de Strășeni, Valentina Casian, spune că au fost puse la dispoziție 60 de corpuri de iluminat, console, alt echipament necesar pentru a implementa acest sistem în municipiul Strășeni.

„Avem aici în primărie punctul de dirijare. Este foarte comod pentru că putem să modificăm și intensitatea în funcție de traficul de cetățeni, cel pietonal și rutier.”

„Aici este panoul de control care ne permite să vedem în regim online punctele de aprindere, ne permite să vedem corpurile de iluminat și ora de setare, de aprindere și de oprire a iluminatului public stradal.”

În total, autoritățile locale au reușit implementarea proiectului-pilot pe doi kilometri ai străzii din centrul localității, fiind cea mai aglomerată din zonă.

Primarul Valentina Casian spune că acest sistem smart city de iluminare publică economisește până la 60 la sută din consumul de energie electrică.

*„Vorbim despre o reducere a consumului de energie până la 60 de procente. Prin wifi, cu telefonul, putem schimba intensitatea de iluminare într-un sector sau altul. Acolo unde este fluxul mai mic, evident că noi încercăm să scădem din intensitate și, respectiv, consumul de curent electric este unul mai mic și costul pe care îl achităm pentru energia electrică este mult mai mic.

Oamenii din localitate spun că astfel de proiecte sunt binevenite.

VOX: „Proiectele noi sunt benefice pentru că totul e calculat, sunt econome pentru populație, e foarte bine.”;

„Este o mare bucurie pentru locuitorii orașului Strășeni. Este centrul și vin întotdeauna tineri și era periculos înaint, mai ales pe perioada rece a anului când se întunecă mai repede, și ne bucurăm.”;

„E bine acum, este iluminat, nu e cum a fost odată. Așa e foarte frumos.”

Valoarea totală a proiectului este de peste un milion de lei. Aici au contribuit atât autoritățile locale, cât și o companie din România care a implementat proiectul-pilot în Strășeni.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării