main logo
536

La Ialoveni a fost lansată campania de promovare a bibliotecilor publice ”E biblioteca mea”

În contextul campaniei naționale de sensibilizare cu privire la biblioteci ”E biblioteca mea!”, Programul Novateca, în parteneriat cu Primăria orașului Ialoveni, a organizat astăzi un eveniment de prezentare a serviciilor moderne oferite de către Biblioteca Orășenească ”Petre Ștefănucă” din localitate, aceasta fiind una dintre cele peste 1000 de biblioteci publice modernizate din țară.

La Ialoveni a fost lansată campania de promovare: E biblioteca mea

În cadrul manifestării, directorul bibliotecii, Valentina Plămădeală, a menționat că grație susținerii oferite de către Programul Novateca, instituția găzduiește un club de animații, un atelier de jocuri interactive, un club de robotică, precum și o „bebetecă” special amenajată, menită să vină în ajutorul părinților cu copii – ”Cu bebe la bibliotecă”. Biblioteca dispune de două filiale: „Spiridon Vangheli” și „Nicolae Titulescu”.  Potrivit Valentinei Plămădeală, în raion funcționează 34 de biblioteci, dintre care 27 – mixte, patru – pentru copii și trei – pentru adulți. Acestea sunt dotate cu 163 de calculatoare, conectate la internet, tablete și seturi de roboți, informează Știri.md cu referire la moldpres.

Mai mult decât atât, în anul 2017, Parlamentul a adoptat noua Lege cu privire la Biblioteci, care vine să legifereze modelul bibliotecii moderne promovate de Programul Novateca în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, garantând astfel dezvoltarea durabilă a acestor instituții și apropiind comunitatea de bibliotecă. Astfel, servicii precum acces gratuit la internet, diverse cursuri de perfecționare, cursuri de programare, robotică, spații moderne și multifuncționale, lecții de limbi străine și multe altele sunt acum disponibile utilizatorilor bibliotecii. Aceste aspecte ale noii legi au fost detaliat dezbătute în cadrul unui panel de discuții, unde au fost accentuate principalele elemente ale legii și impactul acesteia în asigurarea unei dezvoltări durabile a bibliotecii din țară.

În context, secretarul Consiliului Național Biblioteconomic, Eugenia Bejan, a afirmat că odată cu venirea Programului Novateca, s-a schimbat conceptul de bibliotecă și era nevoie de o nouă  lege cu privire la biblioteci. ”În noua lege este grija pentru necesitățile comunității. Biblioteca asigură necesitățile de lectură și  cele informaționale. Biblioteca nu e a bibliotecarului sau a primarului – ea este a comunității, a tuturor cetățenilor”, a subliniat Eugenia Bejan.

Prezent la eveniment, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, a spus că administrația publică locală manifestă o grijă deosebită față de bibliotecă, menționând că astăzi aici vin tot mai mulți copii, precum și oameni în etate. Iar Lidia Ganea, vicepreședintele Asociației Pensionarilor din Ialoveni și voluntar al bibliotecii, a accentuat că biblioteca a devenit un loc de suflet pentru vârstnici.

Campania de promovare a bibliotecilor publice ”E biblioteca mea!” aduce în vizorul cetățenilor, autorităților publice și personalului bibliotecar multitudinea de oportunități oferite de bibliotecile publice de azi. Aceasta își mai propune să promoveze prevederile noii Legi cu privire la Biblioteci și să convingă cetățenii și autoritățile publice locale să devină susținătorii și partenerii de încredere ai bibliotecilor din comunitate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării