main logo
317

La Chișinău a avut loc Gala premiilor în domeniul muzeografiei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor, marcată anual în data de 18 mai, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei a avut loc astăzi ceremonia de decernare a Premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul muzeografiei.

La Chișinău a avut loc Gala premiilor în domeniul muzeografiei

În alocuțiunea sa, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a felicitat întreaga comunitate muzeografică din R. Moldova, exprimându-și aprecierea și recunoștința pentru munca asiduă pe care specialiștii din domeniu o depun în procesul de conservare, restaurare și valorificare a patrimoniului nostru cultural, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Oficialul a remarcat și modul în care aceștia reușesc să transforme muzeele în centre multifuncționale de educare și promovare a înaltelor valori morale, culturale și istorice, precum și intenția muzeografilor de a prelua cele mai bune experiențe internaționale în domeniu. 

Totodată, ministrul s-a referit și la majorarea salariilor specialiștilor din cultură, inclusiv ale muzeografilor, care a însemnat rezolvarea unei probleme acute cu care se confrunta domeniul.

În continuare, ministrul Monica Babuc a decernat premiile Guvernului și Ministerului Educației, Culturii și Cercetării celor mai buni specialiști în domeniul muzeografiei.

În posesia Diplomei de onoare a Guvernului R. Moldova au intrat Aurelia Cornețchi, muzeograf de categoria I la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Lidia Istomina, directorul Muzeului Ținutului Cahul și Ludmila Dobrogeanu, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți.

Cu diplome de onoare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării au fost distinși mai mulți muzeografi: 

  • Elena Casiadi, șef de sector la Muzeul Național de Artă al Moldovei;
  • Iurie Foca, șef de laborator Foto la aceeași instituție;
  • Valentina Onofriescu, șefa Secției Expoziții și proiecte culturale a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și muzeograful Mihai Dohot de la instituția respectivă;
  • muzeograful Maria Evdochimova și cercetătorul științific Lilia Zabolotnaia de la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, 
  • Raisa Iaroțchi, directorul Muzeului Ținutului Edineț;
  • Mariana Mihalevschi, muzeograf la Muzeul de Istorie și Etnografie din municipiul Bălți;
  • Elena Mircos, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din satul Mingir, raionul Hâncești;
  • Galina Botnariuc, șefa Secției Artă Populară la Muzeul Ținutului Edineț.

Muzeografului Varvara Buzilă i-a fost acordată diploma de onoare ICOM.

Pentru activitate prodigioasă, mai multor instituții muzeale le-au fost decernate trofeele Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Muzeului Național de Artă al Moldovei i-a fost acordat Trofeul pentru promovarea patrimoniului cultural național mobil, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală – Trofeul pentru promovarea patrimoniului cultural imaterial, Agenției Naționale Arheologice – Trofeul pentru contribuție la dezvoltarea colecțiilor muzeale, Muzeului de Istorie a satului Advarma – Trofeul pentru studierea și promovarea istoriei și tradițiilor locale. 

La sfârșit, ministrul Monica Babuc a înmânat Trofeul celei mai prestigioase instituții muzeale din R. Moldova în anul 2019 – Muzeul Național de Istorie a Moldovei.

În fața celor prezenți au evoluat  cântărețele Tatiana Costiuc și Silvia Goncear, naistul Marin Gheras,  violonista Viorica Agafița și cvartetul ”Select Cvartet”, condus de Mihail Agafița, Artist al Poporului.

Gala premiilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în domeniul muzeografiei a fost instituită în 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării