main logo
13927

Krasnoselski: Ne descurcăm singuri. Nu avem nevoie de ajutor extern

Așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a transmis un mesaj clar în care susține că regiunea transnistreană gestionează de una singură criza energetică, fără sprijin extern, inclusiv fără ajutorul malului drept al Nistrului.

Krasnoselski: Ne descurcăm singuri. Nu avem nevoie de ajutor externVadim Krasnoselski/Imagine simbol

Potrivit lui Vadim Krasnoselski, în prezent, o mie și jumătate de clădiri cu mai multe etaje sunt fără încălzire și fără apă caldă. Mai mult, el subliniază că aproximativ 72.000 de gospodării private sunt fără gaz, transmite Știri.md

„150 de cazane pe gaz au fost oprite. Două facilități sociale mari au fost trecute la încălzirea cu combustibil diesel. Gazificarea aproape completă a republicii este unul dintre motivele de mândrie meritată: ne-am străduit să acoperim 100% din populație cu acest beneficiu al civilizației. Dar astăzi îi menționăm cu recunoștință pe cei care au construit locuințe cu încălzire prin sobe. În multe case particulare, în special în zonele rurale, sobele au fost păstrate, renovate și inundate. Din fericire, regiunea noastră este bogată în lemn. Există încă rezerve. Au fost deschise puncte de vânzare a combustibilului solid în fiecare district. La cererea cetățenilor care, din cauza circumstanțelor, nu se pot aproviziona cu lemn de foc, acesta este livrat gratuit”, a declarat liderul de la Tiraspol.

El îndeamnă cetățenii să nu fie disperați, întrucât nu există probleme fără rezolvare.

„Dacă nu vă puteți descurca, cereți ajutor la numărul 080022800, linia telefonică ce a primit aproape 2.000 de apeluri în doar câteva zile. Cel mai des oamenii întreabă de lemne de foc - 836 de apeluri. Specialiștii sunt mereu la telefon, vor sugera soluții și vor oferi asistență. În caz de urgență, va veni o echipă de salvare. Este posibil să se utilizeze puncte de încălzire. Acestea sunt disponibile în toate orașele și raioanele republicii”, explică oficialul.

De asemenea, Krasnoselski susține că, în ultimele 24 de ore, 12 cetățeni au fost ajutați de autorități.

„Cineva a fost încălzit, cineva a fost cazat pentru o ședere mai lungă. Vă asigur că nimeni nu a abuzat de ajutorul statului. Sunt oameni singuri care au nevoie de sprijin. În centrul Dubăsari, de exemplu, s-a mutat pentru o perioadă un pensionar în vârstă de 103 ani, care nu are rude apropiate. Iar o femeie care în acest an va împlini 100 de ani va locui în spitalul Grigoriopol în timpul crizei energetice. Câte încercări au existat în viața lor? Și iată încă una. Desigur, este necesar să sprijinim, să asigurăm, să înconjurăm cu respectul și grija meritate. Și acest lucru se face. Preventoriul din Dnestrovsk este reutilizat temporar într-un complex rezidențial. Aproximativ o sută de persoane de la azilul de bătrâni au fost transferate acolo. 68 de cetățeni ai Ucrainei, care au găsit adăpost temporar în republica noastră, sunt, de asemenea, cazați confortabil acolo”, a conchis Vadim Krasnoselski.

Amintim că Gazprom a notificat, pe data de 28 decembrie, Moldovagaz privind suspendarea completă a livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 1 ianuarie 2025, ora 08:00.

La scurt timp, premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că R. Moldova este pregătită să gestioneze orice situație.

Ulterior, președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus că instituția pe care o conduce a luat act de decizia Gazpromului, menționând că R. Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.

De menționat că, în cadrul unei ședințe operaționale, așa-zisul ministru al Dezvoltării Economice din Transnistria, Serghei Obolonik, a menționat că regiunea are rezerve de gaze naturale în conductă în valoare de 13 milioane de metri cubi. Această rezervă va ajunge până la 20 ianuarie în sud și până pe data de 10 ianuarie în nordul regiunii.

Autoritățile de la Chișinău au anunțat în repetate rânduri că rămân alături de cetățenii de pe malul stâng al Nistrului și că depun eforturi pentru a găsi soluții alternative.

La sfârșitul lunii decembrie, președinta Maia Sandu a avut o ședință cu premierul Dorin Recean, speakerul Igor Grosu și vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian. Oficialii au discutat despre situația din sectorul energetic. Tot atunci, șefa statului a declarat că așa-zisele autorități din stânga Nistrului au refuzat ajutoarele umanitare pe care Chișinăul este gata să le ofere.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării