main logo
689

Jurnaliştii transnistreni au confirmat că mașinile cu numere neutre pot merge în Europa

Jurnaliştii transnistreni sunt printre primii care s-au convins că maşinile cu numere neutre, eliberate în autoproclamata RMN, pot merge în Europa şi în orice ţară a lumii.

Jurnaliştii confirmă: Mașinile cu numere neutre pot merge în Europa

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta a comunicat primul post de televiziune transnistrean, a cărui maşină cu jurnalişti au mers din Moldova în România, la Iaşi, iar de acolo în Ungaria, la Budapesta, transmite Știri.md.

"Mecanismul numerelor neutre, despre care s-a tot vorbit în ultimul timp, este pe deplin operaţional. Mai mult, acestea sunt plăcuţe de înmatriculare transnistrene, iar echipa noastră de filmare a fost prima care a trecut graniţa UE", a declarat analistul politic Nikita Condratiuk.

Potrivit lui, acesta este un pas foarte important şi canalul pregăteşte un reportaj amplu despre călătorie.

"50 de cetăţeni ai Transnistriei au primit deja paşapoarte tehnice permanente şi toate ţările lumii le sunt deschise", a spus jurnalistul.

El speră că, în viitorul apropiat, echipa televiziunii va încerca să meargă în Polonia, prin Ucraina, şi "mai adânc în Europa, unde vor fi mai puţine probleme, deoarece acolo este puţin probabil ca cineva să politizeze aceste probleme".

În acelaşi timp, Condratiuk a menţionat că este important ca Ucraina să continue să permită trecerea maşinilor cu numere transnistrene cu imaginea steagului Transnistriei pe acestea.

Numerele neutre au început să fie eliberate pe 10 septembrie 2018. Începând cu 10 octombrie, sunt eliberate paşapoarte tehnice permanente. Paşaportul tehnic temporar se eliberează pentru 30 de zile.

După cum a informat anterior Infotag, în aprilie, Chişinăul şi Tiraspolul au semnat o decizie protocolară privind participarea transportului auto transnistrean la traficul rutier internaţional. Pentru aceasta, proprietarii lor trebuie să obţină numere de înregistrare neutre (ca în Moldova - trei litere din alfabetul latin şi trei numere) şi un paşaport tehnic. Înregistrarea acestor autoturisme şi eliberarea numerelor şi paşapoartelor tehnice se efectuează în birourile speciale din Tiraspol şi Rîbniţa, unde lucrează şi angajaţii instituţiilor constituţionale ale Republicii Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării