main logo
1229

Judecătorul care l-a trimis în arest pe Braguța, demis de CSM

Magistratul Iurie Obadă, de la Judecătoria Chișinău, cel care a emis mandatul de arestare pe numele lui Andrei Baguța, a fost demis.

Judecătorul care l-a trimis în arest pe Braguța, demis de CSMJudecătorul care l-a trimis în arest pe Brăguță, demis de CSM. Foto: glasul.md

Decizia a fost luată în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), pentru că acţiunile judecătorului în procesul de înfăptuire a justiţiei au demonstrat incompetenţă profesională gravă, scrie Bizlaw.

La baza acestei decizii au stat două contestații depuse de Procurorul General și Inspecția judiciară, împotriva deciziei Colegiului disciplinar, care ar fi dispus încetarea procedurii disciplinare, pe motiv că nu ar exista elementele unor abateri din partea magistratului. Atât Inspecția judiciară, cât și Procurorul General nu au fost de acord și au solicitat să fie constatat faptul încălcării art. 4 alin 1. lit. c) din Legea cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, că prin acțiunile sale, de plasare în arest, a dat dovadă de incompetență gravă.

Magistratului Iurie Obadă a încercat să-și justifice acțiunile sale în fața Plenului CSM și a precizat că nu știa că Andrei Brăguță ar fi suferit de vreo boală psihică. Mai mult, acesta a precizat că: ”Am înțeles că avea schizofrenie. Din ceea ce am citit nu este o boală psihică, dar este provocată de alcool și droguri”. La fel, magistratul a precizat că nu și-a permis să-l elibereze, deoacere nu avea cine să aibă grijă de el.

Totuși, în urma examinării contestațiilor depuse, CSM constatat că magistratul a dat dovadă de incompentență profesională gravă și a fost eliberat din funcție.

Amintim că, Andrei Brăguță a fost reținut de polițiști, deoarece conducea cu viteză excesivă și s-ar fi comportat urât cu polițiștii. Ulterior, acesta a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, unde a decedat. Iurie Obadă activează în sistemul judecătoresc din 2004.  La sfârșitul lui 2016, acesta a fost desemnat pentru exercitarea atribuţiilor judecătorului de instrucţie la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, pentru perioada 01 ianuarie 2017 – 31 decembrie 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării