main logo
3415

Judecată pentru un restaurant din Capitală în care o femeie se teme să intre

Unul din restaurantele Andy's Pizza s-a ales cu proces-verbal pentru că ar fi construit neautorizat, iar materialele acumulate au fost trimise în judecată.

Judecată pentru un restaurant în care o femeie se teme să intre

Inițial, instanța a încetat procesul contravențional, invocând nulitatea procesului-verbal, fără a să se pronunța pe fondul cauzei, transmite Știri.md cu referire la bizlaw.md.

În peisaj a apărut o femeie care se pretinde a fi parte vătămată, și a depus recurs la decizia magistraților. 

Aceasta a invocat că îi este frică să intre în restaurant, pentru că ar fi fost construit fără a exista o autorizație. În urma examinării recursului, dosarul a fost trimis la rejudecare.

Contravenția a fost constatată de Pretura sectorului Centru, în martie 2018. Ulterior, cauza contravențională a fost expediată în judecată. În octombrie 2018, prima instanță a anulat procesul-verbal cu privire la contravenţie și a încetat procesul intentat, pe motivul nulităţii procesului-verbal. Hotărârea instanţei de fond a fost atacată cu recurs de o femeie care a pretins că este victimă în cauza contravențională. Aceasta a mai solicitat casarea integrală a unei încheieri a primei instanțe, prin care i-a fost respinsă cererea de admitere în calitate de victimă în cauza contravențională.

Femeia a pretins că lipsa certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizaţiei de construire în privința imobilului reamenajat pentru Andy's Pizza îi încalcă dreptul la viaţă şi la integritatea fizică şi psihică.

Curtea de Apel Chișinău a decis că recursul femeii este fondat și l-a admis, dispunând ca litigiul contravențional să fie trimis spre rejudecare.

Magistrații de la apel au constatat că instanţa de fond nu şi-a argumentat soluţia privind anularea procesului verbal cu privire la contravenție și formal a constatat faptul că procesul verbal nu corespunde prevederilor art. 443 din Codul contravențional, fără a analiza în ansamblu materialele cauzei contravenționale.

Cu privire la încheierea de respingere a cererii femeii de admitere în calitate de victimă, magistrații de la apel au decis că argumentele invocate de prima instanță sunt neîntemeiate, deoarece pe marginea acestui caz au fost efectuate controale la plângerea femeii, iar faptul că ultima nu a fost menționată în procesul verbal ca parte vătămată nu constituie temei de a nu fi atrasă în process. Or, partea vătămată este menționată în procesul verbal în cazul în care a participat la întocmirea acestuia.

Potrivit deciziei instanței de apel, cauza contravențională urmează a fi rejudecată de instanța de fond în alt complet de judecată. Decizia este irevocabilă.

Potrivit art. 179 din Codul contravențional ”Construcţii neautorizate şi intervenţii neautorizate la construcţiile existente”, ”se sancționează cu amendă de la 60 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 270 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice, executarea construcţiilor de orice categorie, a lucrărilor de modificare, reamenajare, consolidare şi reparaţie capitală a clădirilor şi edificiilor, indiferent de tipul de proprietate şi de destinaţie, fără autorizaţie de construcţie, precum şi a construcţiilor ce cad sub incidenţa legislaţiei privind calitatea în construcţii fără licenţă eliberată în modul stabilit”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării