main logo
743

Întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto ar putea fi privatizată pentru 25 de ani

Ministerul Economiei și Infrastructurii vrea să atragă investiții de circa 200 milioane lei în următorii trei ani pentru modernizarea şi eficientizarea activității celor 30 de gări auto aflate în gestiunea întreprinderii de stat Gările şi Stațiile Auto.

Întreprinderea de stat Gările și Stațiile Auto ar putea fi privatizată

Pentru aceasta se va institui un Parteneriat Public-Privat (PPP), în baza căruia bunurile întreprinderii „Gările și Stațiile Auto” și dreptul de a presta servicii pentru călători vor fi transmise pentru o perioadă de 25 de ani unei companii private, care se va angaja să facă investiții, în modernizarea celor 30 de filiale ale întreprinderii, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Volumul estimat al investițiilor pornește de la 200 milioane lei.

Autorul iniţiativei, Ministerul Economiei susţine că "beneficiile directe ale statului din implementarea proiectului se vor materializa în venituri la bugetul de stat sub formă de transferuri anuale, estimate la la 250 milioane lei, precum şi taxe şi impozite achitate de partenerul privat, estimate la 300 milioane lei".

În plus în urma acestui Parteneriat se aşteaptă că gările şi staţiile auto vor dispune de o infrastructură modernă ce poate deservi conform standardelor atât fluxul de unităţi de transport, cât şi fluxul de pasageri.

Ministerul Economiei susţine că proiectul a fost aprobat încă acum şase ani la prima şedinţă a Consiliului Naţional pentru parteneriatul public-privat. În aceeaşi şedinţă s-a aprobat şi iniţierea concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău.

De notat că întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto” are un capital de peste 22 milioane lei şi are în subordine 30 filiale (gări şi staţii auto) şi 13 puncte de casă amplasate pe teritoriul republicii.

În 2017 întreprinderea a avut venituri de 55,7 milioane lei, cu 800.000 mai mult ca în 2016. Compania a raportat un profit de 4,57 milioane lei, în scădere cu 1,24 milioane lei.

Veniturile nu sunt suficiente însă pentru a realiza un program de investiţii în modernizarea infastructurii şi dezvoltarea întreprinderii.

Cele mai profitabile sunt gările din Chişinău, în timp ce 17 filiale raionale au raportat pierderi.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării