main logo
1739

Indicele Dezvoltării Umane: Ce loc ocupă Moldova printre statele lumii

Republica Moldova se menține pe locul 86 între 193 de țări și teritorii din lume conform Indicelui Dezvoltării Umane (IDU), care măsoară progresul național în materie de sănătate, educație și nivel de trai, arată Raportul privind dezvoltarea umană, publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Indicele Dezvoltării Umane: Ce loc ocupă Moldova printre statele lumiiFoto: Imagine simbol

Această poziție în clasament reflectă datele din 2022 și 2023, precizează PNUD. Valoarea IDU a Republicii Moldova pentru anul 2023 este de 0,785, ceea ce o plasează în categoria dezvoltării umane ridicate, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Raportul relevă că deși Moldova a fost afectată în ultimii ani de multiple crize – de la războiul din Ucraina la criza energetică – țara a menținut o traiectorie constantă de progres în dezvoltarea umană. „Din 2005, valoarea IDU a crescut cu 11,8%, reflectând îmbunătățiri în sănătate, educație și nivelul de trai. Totuși, inegalitățile persistă: IDU-ul Moldovei este diminuat cu 8,4% atunci când este ajustat în funcție de inegalitate, ajungând la 0,719 în 2023”, susține PNUD.

În special, în ultimul an, în Moldova s-a îmbunătățit atât IDU general, cât și cel specific femeilor și bărbaților. În același timp, indicele de dezvoltare de gen a scăzut, ca și indicele de inegalitate de gen, iar pierderile cauzate de inegalitate, exprimate în procente, au scăzut ușor. Indicatorii de sărăcie multidimensională și indicele normelor sociale au rămas neschimbate.

Pe de altă parte UNDP notează că, în ciuda numeroaselor crize, Republica Moldova menține o traiectorie stabilă de progres în domeniul dezvoltării umane.

„Din 2005, valoarea IDU a crescut cu 11,8%, ceea ce reflectă îmbunătățiri în domeniul sănătății, educației și nivelului de trai. Cu toate acestea, inegalitățile persistă: IDU al Moldovei scade cu 8,4% după ajustarea pentru inegalități, ajungând la 0,719 în 2023. Disproporțiile de gen rămân, de asemenea, în centrul atenției. Indicele de dezvoltare de gen al Moldovei este de 1,029 (față de 1,033 în 2022) – unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europei și Asiei Centrale, însă provocările în asigurarea egalității de șanse și reprezentare în toate sectoarele persistă. În plus, în 2023, indicele inegalității de gen din Moldova este de 0,146, ocupând locul 42 din 172 de țări”, se arată în raport.

UNDP subliniază că Raportul privind dezvoltarea umană 2025 examinează impactul inteligenței artificiale asupra economiilor și subliniază necesitatea gestionării conștiente a potențialului transformator al IA, astfel încât acesta să susțină, și nu să submineze, dezvoltarea umană.

Raportul privind Dezvoltarea Umană 2025 subliniază că oamenii nu sunt simpli spectatori în era inteligenței artificiale. „Dacă nu este gestionată eficient, evoluția tehnologică disruptivă poate adânci inegalitățile și consolida dezechilibrele deja existente legate de accesul la putere și oportunități. Totuși, cu investiții adecvate în educație, infrastructură digitală și inovare incluzivă, țări precum Republica Moldova pot valorifica IA pentru a avansa dezvoltarea durabilă”, se afirmă în raport.

Autorii avertizează că, fără o politică eficientă, IA poate duce la eliminarea de pe piața muncii, apariția de date părtinitoare și concentrarea excesivă a puterii, de aceea gestionarea proactivă este extrem de importantă. „Moldova se află într-un moment de cotitură, iar deciziile politice luate astăzi vor determina modul în care tehnologiile vor servi oamenii mâine”, a declarat Daniela Gasparikova, reprezentanta permanentă a UNDP în Moldova.

Potrivit acesteia, UNDP colaborează îndeaproape cu partenerii naționali pentru ca transformarea digitală, inclusiv integrarea IA, să consolideze viziunea comună asupra dezvoltării durabile

Disparitățile de gen rămân, de asemenea, în vizor. Indicele Dezvoltării Umane raportat la gen (IDG) în Moldova este de 1,029 (comparativ cu 1,033 în 2022), unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europa și Asia Centrală, însă provocările persistă în ceea ce privește asigurarea egalității de șanse și reprezentare în toate sectoarele. De asemenea, în 2023, Moldova are un Indice al Inegalității de Gen (IIG) de 0,146, ocupând locul 42 din 172 de țări.

Raportul privind Dezvoltarea Umană 2025 este al doilea dintr-o trilogie care examinează dimensiuni-cheie ale incertitudinii: după ce ediția 2023/24 s-a concentrat pe polarizarea globală, raportul din acest an vizează modelarea unui viitor digital comun. Raportul final, din 2026, va explora aspirațiile umane în era Antropocenului, susține PNUD.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării