În Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Mișcării
În Republica Moldova este marcată Ziua Mondială a Mișcării. Astăzi, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt încurajate să promoveze activitatea fizică.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, „Mișcare pentru sănătate” se referă la activitatea fizică moderată până la viguroasă, pe care oricine și oriunde o poate desfășura. Orice tip de activitate fizică, cum ar fi mersul pe jos, dansul, yoga, ciclismul, jocuri sportive, este considerată ca mișcare pentru sănătate ce contribuie la promovarea unui mod de viață activ și sănătos la orice vârstă, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.
Conform sursei citate, în țara noastră, circa 9,1 din populația adultă nu practică activitate fizică, adică: de cel puțin 150-300 de minute de activitate fizică aerobică de intensitate moderată sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, pe săptămână. Și doar unu din șase adolescenți de 11-15 ani practică activitate fizică regulată, de 60 de minute pe zi.
Conform specialiștilor, activitatea fizică este importantă pentru toate vârstele și poate fi integrată în mai multe activități de rutină zilnice și la locul de muncă. OMS oferă recomandări pentru diferite grupuri de populație. Astfel, adulții sunt încurajați să practice activități fizice aerobe de intensitate medie de o durată minimă de 150-300 de minute pe săptămână; copiii și adolescenții sunt sfătuiți să practice zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică; gravidele sunt încurajate să mențină o activitate fizică regulată pe tot parcursul sarcinii și după naștere, iar seniorii (cu vârsta peste 65 de ani) sunt sfătuiți să practice activități care pun accentul pe echilibru, coordonare, precum și pe întărirea mușchilor pentru a preveni căderile și a-și îmbunătăți starea de sănătate.