În regiunea transnistreană se introduce stare de urgență economică
În regiunea transnistreană se introduce, pentru 30 de zile, stare de urgență economică. Decretul a fost semnat astăzi, 9 decembrie, de așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.
Potrivit presei din stânga Nistrului, motivul este „o posibilă criză energetică, asociată cu încetarea sau reducerea livrărilor de gaze naturale către regiunea transnistreană”, transmite Știri.md.
Documentul privind introducerea stării de urgență economică va intra în vigoare la șase ore de la publicarea acestuia.
Decretul prevede:
- Raționalizarea consumului de gaze naturale;
- Crearea unei rezerve de stat de resurse energetice;
- Interzicerea exportului de resurse energetice;
- Păstrarea vieții și a sănătății oamenilor va fi o prioritate.
Știri.md amintește că Oleg Serebrian a menționat că, în prezent, pe malul stâng al Nistrului locuiesc 342.000 de oameni, dintre care aproape jumătate sunt pensionari. Majoritatea populației de acolo este conectată la gaz, inclusiv la sate. Asta, potrivit lui, se datorează faptului că până acum regiunea a beneficiat de gaze naturale la prețuri preferențiale, extrem de mici.
Acesta a mai menționat că, în cazul în care tranzitul de gaze rusești va fi sistat, locuitorii din regiunea transnistreană ar putea achita același tarif pentru gazele naturale ca și cetățenii din restul Republicii Moldova.
Pe data de 25 noiembrie, pe atunci ministrul Energiei, Victor Parlicov, a mers la Gazprom, unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație, Alexei Miller. Parlicov susține că a discutat cu Miller despre livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu mai permite tranzitarea.
În Planul de pregătire pentru sezonul de încălzire 2024-2025, Ministerul Energiei a inclus două scenarii de comportament al concernului rus „Gazprom” după expirarea contractului de tranzit al gazelor naturale pe teritoriul Ucrainei, la 1 ianuarie 2025. Unul dintre scenarii presupune că partea rusă va căuta rute alternative pentru alimentarea cu gaze a regiunii transnistrene, având în vedere obligațiile contractuale ale „Gazprom” față de „Moldovagaz”. În această situație, autoritățile din Republica Moldova „nu vor obstrucționa livrarea”, conform unui comunicat de presă.
Citește și:
Ne așteaptă deconectări masive de electricitate, ca în anii ’90? Răspuns oficial
Tiraspol: Chișinăul, responsabil pentru un set tot mai mare de probleme