În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
În comuna Feștelița, raionul Ștefan Vodă, urmează să fie amenajat un parc cu panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 300 kilowați.
Astfel, energia solară va fi transformată în energie electrică, iar din vânzarea acesteia bugetul local va obține un venit suplimentar. Inițiativa este finanțată de Uniunea Europeană prin programul Convenția primarilor – Est, al cărei semnatar este localitatea, transmite Știri.md cu referire la IPN.
În cadrul unor dezbateri organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, primarul de Feștelița, Nicolae Tudoreanu, a declarat că administrația publică locală a elaborat un plan de acțiuni, care dă roade datorită proiectului cu privire la energia durabilă lansat în cadrul Parteneriatului Estic pentru semnatarii Convenției. În parteneriat cu Fondul de Inovații Sociale din Moldova, autoritățile locale au aplicat pentru crearea unui centru de excelență prin pilotarea tehnologiilor de eficiență energetică și a surselor demonstrative de energie regenerabilă.
Potrivit edilului, este vorba despre iluminat stradal inteligent, patru centrale termice pe biomasă. „Am și plantat plopul și salcia energetică pe terenurile din proprietatea administrației publice locale ca ulterior să cultivăm propria masă lemnoasă, pe care o vom utiliza la obținerea agentului termic”, menționează primarul. Autoritățile locale planifică să instaleze colectoare solare pentru încălzirea apei menajere la grădinița din localitate.
Însă, cea mai ambițioasă inițiativă este crearea parcului cu panouri fotovoltaice cu o capacitate de 300 de kilowați. În câteva săptămâni va fi desfășurată licitația pentru executarea lucrărilor, pentru că în toamnă se preconizează să fie puse în funcțiune toate tehnologiile de eficiență energetică.
Nicolae Tudoreanu a declarat că toate clădirile din localitate sunt construite la sfârșitul anilor ‘70 și este cunoscut faptul că în perioada sovietică risipa de resurse energetice era dezastruoasă. „La toate clădirile publice erau mormane de cărbune de mină, iar nimeni nu ținea cont de faptul că geamurile erau sparte sau caloriferele consumă mult agent termic. Și acest lucru costa și costă în continuare foarte mult comunitățile”, explică primarul.
Potrivit lui, autoritățile și-au propus să creeze o sinergie a finanțatorilor externi și au reușit să mai atragă alte proiecte. În cadrul unuia dintre ele au fost atrase fonduri în mărime de 50 de mii de dolari, bani din care a fost izolată termic fațada clădirii școlii. De asemenea, a fost accesat un împrumut de peste două milioane de lei pentru a doua etapă a construcției sistemului de iluminat public.
Nicolae Tudoreanu a mai spus că astfel de proiecte și-au dovedit eficiența. De exemplu, în 2016 autoritățile au izolat termic fațada grădiniței, iar factura la agent termic s-a înjumătățit. Totodată, confortul termic în instituție a crescut practic de două ori.
Dezbaterea „Dezvoltarea proiectelor de eficiență energetică: un pact verde pentru Republica Moldova?” a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundației Hanns Seidel.