main logo
4530

Imagini spectaculoase: O cometă rară, văzută pe cerul Moldovei

În seara zilei de ieri, 14 octombrie, locuitorii Republicii Moldova au observat o cometă rară pe cer. Este vorba despre cometa C/2023 A3.

Imagini spectaculoase: O cometă rară, văzută pe cerul MoldoveiFoto: Telegram/Point.md

Potrivit point.md, cometa va putea fi văzută din nou cum zboară în apropierea Pământului tocmai peste 80.000 de ani, transmite Știri.md.

De menționat că la data de 24 octombrie, de Pământ se va apropia o altă cometă, C/2024 S1. Potrivit astronomilor, aceasta ar putea fi mai strălucitoare decât Venus, așa încât va putea fi văzută cu ochiul liber chiar și pe timp de zi. 

De ce este această cometă atât de specială?

Tsuchinshan-Atlas a fost descrisă de astronomi drept „cometa secolului”. Cu un nucleu cu diametrul cuprins între 20 și 40 de kilometri, aceasta a supraviețuit trecerii sale pe lângă Soare pe 27 septembrie. Acest tip de cometă, vizibilă cu ochiul liber, apare doar o dată sau de două ori pe secol, scrie sortiraparis.com.

Unde și cum îl puteți vedea?

Pentru a observa cometa, priviți spreorizontul de vest-sud-vest imediat după apusul soarelui, în jurul orei 19.00. La început, cometa va apărea jos pe orizont, dar va crește treptat pe parcursul zilelor până la 21 octombrie. În fiecare seară, fereastra de observare se va îmbunătăți, în special datorită apusurilor mai timpurii. Pentru a găsi cometa pe cer, ușor de observat cu ochiul liber, priviți spre vest, folosind coada Carului Mare pentru a găsi o stea strălucitoare în prelungirea sa, numită Arcturus. Cometa trece în stânga lui Arcturus, mai mult sau mai puțin jos.

Care este cel mai bun loc pentru a o observa?

Este important să alegeți un loc cu vedere liberă la orizontul vestic, cum ar fi un deal sau o zonă fără clădiri sau copaci care să blocheze vederea. În orașe, poluarea luminoasă poate împiedica observarea, deci, dacă este posibil, alegeți un loc departe de sursele majore de lumină.

Ar trebui să așteptăm până se întunecă?

Nu, vă recomandăm să începeți observarea imediat după apusul Soarelui, în jurul orei 19.15 în Franța continentală. Nu trebuie să așteptați până când se întunecă, deoarece cometa va fi mai vizibilă în amurg, ușor la stânga și deasupra punctului în care Soarele a apus.

Ce factori meteorologici trebuie luați în considerare?

Cerul senin este esențial pentru o vedere bună a cometei. Norii ar putea bloca vederea. Verificați prognoza meteo locală înainte de a vă planifica observația.

De ce este această cometă de interes pentru oamenii de știință?

Cometa Tsuchinshan-Atlas transportă material primordial din norul Oort, o regiune îndepărtată a sistemului solar. Prin observarea cozii sale de praf și gaze, oamenii de știință speră să afle mai multe despre compoziția materiei primordiale care a format sistemul nostru solar. Această „minge de gheață” poate deține o comoară științifică neprețuită. Ea ne oferă o oportunitate unică de a ne înțelege propria compoziție și de a examina ceea ce se numește materie primordială. Cu ajutorul telescoapelor, am putea scruta compoziția materiei care se scurge din nucleul cometei, am putea analiza moleculele din pană și, în acest fel, am putea urmări compoziția nucleului, dezvăluind elementele fundamentale care au format obiectele sistemului solar.

Foto: Telegram/Point.md; IndexMD

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării