main logo
621

Ilan Șor va restaura sinagoga și cimitirul evreiesc din Orhei: Memoria are nevoie de dovezi

Primarul de Orhei, Ilan Șor, a decis să demareze lucrările de restaurare a sinagogii din Orhei și amenajare a cimitirului evreiesc.

Ilan Șor va restaura sinagoga și cimitirul evreiesc din OrheiIlan Șor va restaura sinagoga și cimitirul evreiesc din Orhei.

Primarul de Orhei și politicianul Ilan Șor a informat despre acest lucru pe pagina sa sa oficială Facebook

Ilan Șor a mai precizat că în Orhei va fi deschis un centru cultural evreiesc, scrie unimedia.info.

„Comunitatea evreiască din Orhei are tradiții profunde și bogate. Evreii au contribuit semnificativ la dezvoltarea orașului, la crearea unei atmosfere unice a orașului Orhei. Este datoria noastră să nu uităm niciodată acest lucru, iar memoria are nevoie de dovezi materiale. Fie ca sinagoga restaurată să fie nu doar locul de întâlnire a evreilor din Orhei, ci și o amintire despre paginile strălucitoare din istoria orașului", - a scris Ilan Șor, argumentându-și decizia.

La sfârșitul secolului 18 evreii constituiau 58% din populația Orheiului. După  cel de-al Doilea Război Mondial, jumătate din locuitorii orașului erau de naționalitate  evrei. În jur de 4.000 de evrei din Orhei au devenit victime ale Holocaustului. Aici se află unul dintre cele mai mari cimitire evreiești din țară. Locuitor al Orheiului a fost și Meir Dizengoff, primul primar al orașului Tel Aviv, Dovid Knuth, poetul francez și participantul la Rezistența Franceză, Schneer Kogan, fondatorul Școlii de Pictură din Chișinău, Moisei Kogan, grafician francez, sculptor și mulți alți reprezentanți celebri ai evreilor.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării