Generația Pădurii: 500 de voluntari au plantat puieți la Pepeni
Soldați, profesori, medici și angajați din diverse domenii s-au alăturat sâmbătă, 16 noiembrie Campaniei Naționale „Generația Pădurii” pentru a planta 70 de mii de puieți de salcâm și sălcioară pe aproape 100 de hectare de sol degradat din comuna Pepeni, raionul Sângerei.
Aceste specii rezistente sunt ideale pentru regenerarea acestui tip de teren, transmite Știri.md cu referire la nordnews.md.
„Noi lucrăm și mecanizat, alături de tractor. Până acum, cu tehnica s-au plantat în jur de 14-15 ha”, zice Ion Rusu, directorul întreprinderii pentru silvicultură.
Pe lângă beneficiile ecologice evidente, acțiunea a fost și o lecție de solidaritate și responsabilitate pentru cei 500 de participanți față de generațiile viitoare.
„Astăzi o să depunem efortul maxim pentru ca să plantăm cât mai mulți puieți, astfel ca la anul viitor să avem deja copaci bine înrădăcinați”, spune Maria Prisacari, directorul ADR Nord.
„Chiar nu m-am așteptat că o să fie o mobilizare atât de masivă, au ieșit oamenii, grădinița, școala și Primăria”, declară Marina Grosu, profesoară de biologie.
Valoarea proiectului se ridică la 3 milioane de lei, fonduri alocate pentru pregătirea terenului și plantarea puieților. Acțiunea a fost posibilă datorită implicării a 17 instituții de stat din municipiul Bălți și raionul Sângerei, care au demonstrat că, prin colaborare, se pot atinge obiective ambițioase.
„Ne dorim peste ani de zile, peste 50 de ani să venim și să vedem copacii plantați de noi. Este o acțiune care este pentru viitorul copiilor noștri, nepoților”, comunică Larisa Manoilă, directoarea grădiniței „Andrieș”.
„Vreau să ajung peste 30 de ani, cu toate că am 63, să vin peste câțiva ani să văd cum au crescut copăceiii sădiți de noi”.
Acțiunea de împădurire face parte din strategia națională de aliniere la standardele europene de mediu. Obiectivul este de a crește suprafața împădurită a Republicii Moldova, apropiindu-ne de media de 35% din statele europene. În prezent, în raionul Sângerei, procentul de împădurire este de aproape 11 la sută, iar la nivel național doar 13%.
„Datorită pădurilor se formează precipitațiile, avem ploi și este echilibrul climateric, de aceea noi trebuie să depunem efort colosal ca să mărim acest procentaj”, anunță Cristian Cainarian, președintele raionului Sângerei.
„Ne propunem astăzi să contribuim la maxim, depunem toate eforturile ca să ajungem la obiectivul care a fost stabilit”, comunică Veaceslav Balan, comandant Brigada 1 Infanterie Motorizată „Moldova”.
„Să plantăm și să împădurim Moldova. De fapt să facem un lucru mare pentru viitorul nostru.”
„Suntem de acord să mergem în Europa. Suntem foarte bucuroși.”
„Vreau să mulțumesc tuturor participanților pentru faptul că la Pepeni, astăzi, este centrul Europei, centrul împăduririi din zona de nord a Republicii Moldova”, menționează Oleg Cernei, primarul comunei Pepeni.
Acțiunea „Generația Pădurii” face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, care prevede împădurirea a 145 mii de hectare în următorii 10 ani. În cadrul campaniei de împădurire din această toamnă se vor planta 26 milioane de puieți.