Gala Olimpicilor 2024. Cei mai buni elevi din Moldova au fost premiați
Cei mai buni elevi din Republica Moldova, care au obținut premii la olimpiade și concursuri internaționale, europene și balcanice au fost premiați astăzi la Chișinău, în cadrul Galei Olimpicilor. La evenimentul desfășurat la Palatul Republicii au fost omagiați și profesorii care au contribuit la pregătirea loturilor olimpice naționale.
La Gala Olimpicilor au distinși cu Diplome de excelență 39 de elevi și 42 de profesori, transmite Știri.md cu referire la moldpres.md.
Evenimentul a întrunit circa 400 de profesori, membri ai Consiliilor olimpice republicane și a juriilor, elevi cu medalii și mențiuni de onoare la olimpiade europene, balcanice și internaționale, invitați speciali.
Prezent la eveniment, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun a declarat că elevii care au obținut rezultate remarcabile la olimpiade internaționale sunt modele pentru colegii lor, pentru comunități și pentru societate în ansamblu. „Privind în această sală, văd viitorul frumos al țări noastre în ochii fiecăruia dintre voi, tinerii care au demonstrat nu doar o inteligență remarcabilă, dar și o determinare extraordinară.
Rezultatele voastre la olimpiadele internaționale nu sunt doar trofee sau medalii, ele sunt dovezi incontestabile ale faptului că excelența poate fi atinsă, chiar și în cele mai dificile circumstanțe. Ați demonstrat că pasiunea pentru cunoaștere și disciplina pot transcede orice obstacol. Voi sunteți mai mult decât olimpici, sunteți modele pentru colegii voștri, pentru comunitățile voastre și societate în ansamblu. Într-o lume în care tentația lucrurilor obținute cu ușurință este omniprezentă, voi sunteți dovada vie că excelența este nu doar posibilă, dar și necesară. Voi sunteți nu doar mândria țării noastre, dar și speranța ei. Munca voastră ne inspiră și ne dă curaj să credem în viitor. Nu uitați că fiecare dintre voi are puterea de a schimba lumea”, a afirmat Dan Perciun.
Ministrul a punctat că succesele obținute de elevi la olimpiade și concursuri internaționale reprezintă și rezultatele muncii profesorilor, dar și părinților, cărora le-a mulțumit pentru eforturile depuse.
Cu un mesaj de apreciere pentru elevii olimpici și profesorii lor a venit și Valentina Chicu, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul educației și cercetării. „În fiecare an, ne bucurăm și ne mândrim cu rezultatele elevilor noștri. Medaliile pe care le obțineți voi sunt niște simboluri ale succesului, dar ele denotă și acea determinare, acel efort pe care îl depuneți în drumul vostru. Voi, prin competițiile la care participați, vă maturizați, creșteți și cultivați un caracter de care are nevoie țara noastră azi și în viitor”, a menționat Valentina Chicu.
Gala Olimpicilor este o festivitate organizată anual de către Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare în scopul omagierii elevilor care obțin rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile regionale și internaționale la disciplinele de studiu, și a profesorilor care contribuie la pregătirea elevilor și la obținerea acestor rezultate.
Ministerul Educației și Cercetării a delegat, în anul 2024, elevi din Republica Moldova pentru participare la 16 olimpiade și concursuri europene, balcanice și internaționale care s-au desfășurat în Georgia, Egipt, SUA, Turcia, Iran, Regatul Arabiei Saudite, Marea Britanie, Kazahstan, România, Republica Moldova, Bulgaria, Macedonia de Nord.
Tot în acest an, Republica Moldova a fost gazda celei de-a opta ediții a Olimpiadei Europene de Informatică pentru Juniori, la care au participat elevi și profesori din 26 de țări de pe continentul european.
În anul 2024 loturile olimpice naționale la matematică, informatică, chimie, biologie, fizică, științe, limba engleză, robotică, științe și inginerie au obținut 52 de premii, dintre care 2 medalii de aur la proba pe echipe, 7 medalii individuale de argint, 23 de medalii individuale de bronz, 19 de mențiuni de onoare individuale și o altă mențiune de onoare la proba pe echipe.
Diplomele de excelență acordate elevilor sunt însoțite de premii bănești, cât și de premii oferite de către Agenția de Guvernare Electronică și Proiectul Tehnologiile Viitorului implementat de Chemonics International și finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.