main logo
401

Gaburici și Eșanu au fost audiați cu privire la privatizarea Air Moldova

Comisia de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019) a organizat audieri privind privatizarea companiei „Air Moldova”.

Gaburici și Eșanu au fost audiați cu privire la privatizarea Air Moldova

La întrebările membrilor comisiei au răspuns fostul ministrul al Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, și fostul secretar de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.md

Alte trei persoane care au fost invitate la audieri, nu s-au prezentat. Acestea sunt fostul premier Pavel Filip și doi reprezentanți ai companiilor Blue Air și Civil Aviation Group. 

Președintele Comisiei de anchetă, Igor Munteanu, a solicitat Ministerului de Interne ca reprezentanții companiilor Blue Air și Civil Aviation Group să fie invitați la audieri pentru săptămâna viitoare.

Chiril Gaburici a declarat la audieri că Air Moldova a fost privatizată deoarece compania se afla într-o situație dificilă, care a fost generată de mai mulți factori, inclusiv condițiile de piață în care activa, lipsa experienței, dar și condițiile create odată cu apariția pe piață a altor operatori aerieni. 

La mai multe întrebări, Chiril Gaburici a răspuns prin „nu știu, nu cunosc”, precizând că acestea țin de responsabilitatea Agenției Proprietății Publice (APP).

Fiind întrebat dacă tranzacția de privatizare a fost una reușită, Chiril Gaburici a răspuns că nu poate face o analiză referitor la cât de reușită a fost aceasta, pentru că nu cunoaște datele contractului și ce s-a reușit să se realizeze până în prezent. 

„Înțeleg că sunt și astăzi datorii multe și compania nouă nu își respectă obligațiunile. Scopul a fost clar: să aduci un jucător din domeniu ca să poată schimba situația”, a precizat Gaburici.

Fostul secretar de stat al Ministerului Justiției a afirmat că înainte de privatizarea companiei, s-a discutat „că nu este serios” ca concursul de privatizare să fie câștigat de o firmă fondată recent. 

Totodată, potrivit lui Eșanu, cumpărătorul nu a avut obligația de a achita datoriile companiei aeriene, acestea urmând a fi acoperite de Air Moldova.

Igor Munteanu l-a întrebat pe Nicolae Eșanu dacă procesul de privatizare a respectat interesele statului. Fostul secretar de stat a răspuns că „toate procesele de privatizare care au avut loc în Republica Moldova au fost organizate conform unor proceduri care nu respectă cel mai bine interesul public”. 

„Unul dintre elemente este termenul de formulare a ofertelor. Este imposibil să vină un ofertant serios într-un termen de 39 sau 69 de zile. Acest termen este insuficient. Din această perspectivă sigur că putem spune că nu au fost respectate interesele Republicii Moldova, dar având în vedere modalitatea în care au fost gestionate lucrurile toată perioada de privatizare, atunci nu putem să vorbim că în acest caz privatizarea a dăunat cumva în mod special țării noastre”, a punctat Eșanu. 

Audierile în cazul privatizării Air Moldova au început săptămâna trecută, atunci când la comisia de anchetă s-au prezentat mai mulți foști oficiali, inclusiv Vitalie Iurcu, ex-secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI), Octavian Calmâc, ex-ministru MEI, Vladimir Baldovici, ex-director al APP și ex-președinte al consiliului de administrare al „Air Moldova”, Iulian Scorpan, director general al „Air Moldova”.  

Compania moldovenească „Air Moldova” a fost achiziționată în toamna anului trecut de către compania românească Civil Aviation Group S.R.L., în cadrul unui concurs comercial, anunțat de APP. 

Valoarea tranzacției de vânzare–cumpărare a depășit suma de 1,2 miliarde de lei, dintre care 50 milioane de lei au fost transferați la bugetul de stat, restul sumei reprezintă datoriile companiei Air Moldova, pe care investitorul s-a obligat să le achite. 

Compania Civil Aviation Group SRL este fondată de un grup de investitori, cota cea mai mare fiind deținută de compania cu renume internațional Blue Air.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării