main logo
1115

Funcționarii de la Ministerul Apărării ar putea trece testul poligraf

Persoanele cu funcții de răspundere din structurile Ministerului Apărării sau cele care urmează să fie angajate ar putea trece testul poligraf. Este o propunere a ministrului Anatolie Nosatîi. Experții în domeniu susțin că inițiativa vine după ce s-a aflat că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a colaborat cu serviciile secrete rusești.

Funcționarii de la Ministerul Apărării ar putea trece testul poligrafFoto: Ministerul Apărării

Potrivit ministrului Apărării, Anatolie Nosatîi, prioritar vor fi supuși testului poligraf angajații care au acces la informații de stat, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

„În conformitate cu legislația în vigoare va fi lista acelor funcții și persoane care urmează să le ocupe, având în vedere informații cu caracter clasificat, secretul de stat. Totodată, e posibil să fie testate în conformitate cu proiectul persoanele care sunt în proces de verificare, cercetare sau pentru avansarea în funcții”, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Proiectul de lege a fost propus consultărilor publice la mai bine de o lună după ce s-a aflat că fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a colaborat cu serviciile de informații militare rusești.

„După mine, această inițiativă a venit ca urmare a cazului răsunător cu fostul comandant al Marelui Stat Major, Gorgan. Conform informațiilor apărute în spațiul public, a fost un colaborator cu serviciile secrete ale unui stat străin, în cazul dat Federația Rusă. Eu cred că va fi un mecanism mult mai amplu, care va include mai mulți pași de a analiza, de a cerceta și de a investiga aceste persoane, iar poligraful va fi unul dintre ele”, a menționat expertul în securitate WatchDog, Pavel Harea.

Testarea va fi făcută periodic de către un specialist atestat.

„Aici desigur că trebuie să lucreze și Serviciul de Contraspionaj, care se află în cadrul ministerului, pentru a putea analiza. Dacă o să fie posibil de a-l utiliza pentru a demite din funcții sau a elibera din funcție anumiți funcționari, eu nu cred că va fi posibil pentru că acest test nu poate fi folosit ca probatoriu și nici în practica internațională nu este utilizată ca probă concludentă.” 

În prezent, în Republica Moldova, dreptul de a iniția testarea cu utilizarea poligrafului îl dețin Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, organele Ministerului Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate, Serviciul Vamal și Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Inițiativa legislativă se află în consultări publice până pe data de 29 iulie.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării