Expert: Profesorii, tot mai vulnerabili. Protestele sunt justificate
Guvernul a anunțat o majorare a salariilor profesorilor cu 9% pentru anul 2025, dar această decizie a stârnit nemulțumire și a dus la proteste în rândul cadrelor didactice. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, profesorii au motive întemeiate pentru a protesta, întrucât în ultimii patru ani, salariul din învățământ a crescut cu 54%, în timp ce prețurile au crescut cu 65%.
În cadrul unei analize, expertul a explicat că în anul 2020, salariul mediu lunar în învățământ era de 7.017 lei, cu 12% mai mic decât media națională. Până în 2024, salariul a ajuns la 10.810 lei, însă decalajul față de media pe economie s-a adâncit, ajungând la 24%. Astfel, profesorii nu au reușit să țină pasul cu creșterile salariale din alte sectoare, transmite Știri.md.
De asemenea, Veaceslav Ioniță menționează că puterea de cumpărare a profesorilor a scăzut considerabil în ultimii patru ani. Deși salariile au crescut cu 54%, prețurile au urcat cu 65%. Astfel, cadrele didactice au mai puțini bani reali decât aveau în 2020, ceea ce sugerează că majorările salariale nu au fost suficiente pentru a acoperi inflația.
Chiar și cu o majorare de 9% anunțată pentru 2025, expertul precizează că în contextul inflației accelerate, aceasta nu va aduce îmbunătățiri semnificative, iar salariile reale ale profesorilor vor continua să scadă în 2025, fiind chiar mai mici decât în 2020.
„Merită profesorii mai mult? Răspunsul este clar: DA. Educația este pilonul principal al oricărei societăți, iar salariile profesorilor ar trebui să reflecte importanța muncii lor. Cadrele didactice nu cer privilegii, ci respect și condiții decente pentru a îndeplini misiunea lor esențială în educație”, a conchis Veaceslav Ioniță.
De menționat că profesorii au protestat pe 13 decembrie la Parlament pentru a cele salarii mai mari decât cele promise de Guvern din 2025.
Totuși, majorarea salarială cu 9%, preconizată de către autorități în bugetul de stat pentru 2025, a nemulțumit angajații din învățământ, iar sindicaliștii cer o majorare de 35%.
Ministrul Educației, Dan Perciun, a declarat că o astfel de majorare este ireală și exagerată, dar a dat asigurări că poartă discuții cu cei de la finanțe pentru a identifica masuri adiționale în susținerea pedagogilor.
Astfel, un amendament la proiectul bugetului de stat pentru 2025 pentru majorările salariale pentru gradele didactice, manageriale și claselor de salarizare pentru metodiști și conducătorii muzicali a fost înregistrat recent în Parlament.