main logo
4343

Episcopia de Bălți: Biserica din Grinăuți, acaparată în mod barbar

După ce mai mulți clerici ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Moscovei, însoțiți de câțiva enoriași, au dat buzna în biserica „Nașterea Maicii Domnului” din satul Grinăuți, raionul Râșcani, Episcopia de Bălți susține că „structura locală a Patriarhia Rusiei a recurs la „minciună, manipulare și violență pentru a acapara lăcașul.

Episcopia de Bălți: Biserica din Grinăuți, acaparată în mod barbarColaj: Știri.md

Totodată, Episcopia acuză clericii Mitropoliei Moldovei de diseminare a violenței și dușmăniei în rândul oamenilor din Grinăuți, transmite Știri.md.

„Acțiunile barbare și descalificante ale celor care au participat la acapararea, prin forță, a bisericii din Grinăuți, demonstrează o dată în plus ce propovăduiește așa-numita „Mitropolie a Chișinăului și a întregii Moldove” (Patriarhia Rusă de la Moscova), structură necanonică în acest spațiu, - violența, ura, minciuna, vrajba și dușmănia. La Grinăuți am văzut cu toții cum arată credința ortodoxă propovăduită de așa-numita „Mitropolie a Chișinăului și a întregii Moldove”. Vinovat de comportamentul violent al oamenilor din Grinăuți se face, în primul rând, Episcopul Ioan Moșneguțu de la Soroca, urmat de preoții Tudor Bazatin și fiul său Arsenie Bazatin, dimpreună cu unii slujitori ai mănăstirii Nicoreni, veniți, la Grinăuți, pentru acapararea sfântului locaș, cu binecuvântarea starețului, Arhimandritul Vlasie (Ușurelu)”, se arată în comunicatul Episcopiei de Bălți.

De asemenea, reprezentanții de la Bălți consideră că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove răspândește diferite falsuri și inepții la adresa Mitropoliei Basarabiei și a Bisericii Ortodoxe Române.

„Vedem că reprezentanților locali ai Patriarhiei Ruse le este străin modul civilizat și creștinesc de a rezolva un conflict. Aceștia nu au avut răbdare ca asupra situației din Grinăuți să se pronunțe o instanță de judecată. Justiția s-au crezut a fi ei, mai ales dacă au avut alături Poliția și pe președintele socialist al raionului. Dacă acum câțiva ani un slujitor al Patriarhiei Ruse a împușcat din pistol în biserica din Cucioaia, Telenești, arătând fața acestei structuri bisericești, astăzi vedem cum ierarhi și preoți promoscoviți răspândesc, prin mass-media, falsuri și neadevăruri despre Mitropolia Basarabiei, iar intervenția barbară de la Grinăuți doar confirmă ceea ce aceștia promovează fără a obosi, prin vorbe și fapte, de zeci de ani”, au mai menționat membrii Episcopiei.

„Este rușinos și descalificant, dar și mare păcat să folosești minciuna pentru a manipula mințile oamenilor neinformați. (Exemplu de manipulare josnică este și afirmația unei doamne agitate, care acum două săptămâni, striga în fața bisericii din Grinăuți: „Noi nu vrem cu România, noi vrem să rămâneam ortodocși”)  Ne întrebăm dacă ierarhul și clericii săi conștientizează de ce păcat se fac vinovați, ei și fidelii lor agresivi, prin aceste manipulări? Ne întrebăm pe bună dreptate cât de înduhovniciți sunt cei care i-au montat pe unii dintre bieții oameni neștiutori din Grinăuți, încât i-au adus pe aceștia la un comportament talibanic - să-l lovească, să-l îmbrâncească și să-l tragă de păr pe părintele lor”, au mai relatat episcopii, menționând că rămân alături de Preacucernicul părinte Constantin Turtureanu din Grinăuți.

În acest context, Episcopia de Bălți cere ministrului Afacerilor Interne al R. Moldova, Daniella Misail-Nichitin, să inițieze o anchetă de serviciu pentru a se constata implicarea părtinitoare a efectivului de Poliție, „în fărădelegea comisă de fidelii Patriarhiei Ruse la Grinăuți”.

„După reactivarea Bisericii canonice în acest spațiu, în 1992, am fost martorii mai multor atacuri virulente asupra lăcașurilor Mitropoliei Basarabiei (Ungheni, Cahul, Bălți, Florești, Telenești ș.a.), când structura locală a Patriarhiei Ruse de la Moscova făcea front comun, fățiș, cu puterea locală și cu poliția, persecutându-i pe clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei. Am sperat că trecând timpul și avansând în ale democrației, fiecare structură va respecta legea și că astfel dreptatea pentru Mitropolia Basarabiei se va face mai ușor. Vedem însă și astăzi, la Grinăuți, aceeași complicitate murdară a celor trei structuri: poliția (comisarul raionului Râșcani, domnul Boris Agachi), administrația locală socialistă (președintele raionului Râșcani, domnul Vladimir Mizdrenco) și structura locală a Patriarhiei Ruse (episcopul Ioan Moșneguțu și protopopul Arsenie Bazatin). Aceste fărădelegi trebuie pedepsite conform legii”, au scris reprezentanții Episcopiei.

Totodată, aceștia fac apel către preoți să nu dispere, să nu se teamă, să fie mai curajoși și să continue drumul salvator spre Mitropolia Basarabiei, „unica Biserică canonică din acest spațiu de care au ținut, în libertate, părinții și părinții părinților noștri”.

Amintim că marți dimineață, în lăcaș au dat buzna clerici ai Mitropoliei Moldovei, subordonată Moscovei, însoțiți de câțiva enoriași, care nu vor să accepte decizia parohului și a comunității de a trece la Patriarhia Română. Aceștia au forțat poarta și ușa bisericii, care a fost sigilată până la soluționarea litigiului, pentru a elabora „actul de primire-predare” a bunurilor din lăcaș.

Parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din Grinăuți, Contantin Turtureanu, a declarat pentru ziua.md că pentru a elabora actul a venit protopopul de Râșcani din cadrul Mitropoliei Moldovei, Arsenie Bazatin, însoțit de Victor Zeru, preotul care, printr-un decret eparhial semnat de episcopul de Soroca al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moșneguțu, a fost numit, în data de 7 iulie, noul paroh al Bisericii din Grinăuți.

Totodată, avocatul Mitropoliei Basarabiei, Iulian Rusanovschi, acuză Mitropolia Moldovei și Inspectoratul de Poliție Râșcani că au spart abuziv ușa bisericii din Grinăuți, același raion, trecută recent sub jurisdicția Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române, pentru a permite accesul în lăcaș preoților supuși canonic Moscovei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării